POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije Alphabet-a (Google) opadaju nakon zarade zbog promašaja prihoda

Akcije Google-ove matične kompanije Alphabet pale su za više od 6,5% posle radnog vremena nakon objavljivanja njene zarade u trećem kvartalu, zbog čega je promašila procene profita i prihoda.

Tehnološki gigant je prijavio zaradu po akciji od 1,06 dolara, 0,22 dolara ispod konsenzusne procene analitičara od 1,28 dolara, dok je prihod za kvartal iznosio 69,09 milijardi dolara u poređenju sa konsenzusnom procenom od 71,34 milijarde dolara.

U vreme pisanja ovog teksta, akcije Alphabeta se trguju ispod granice od 100 dolara po akciji na preko 97 dolara.

Kompanija je saopštila da su njeni rezultati u ovom kvartalu bili pod uticajem deviznih kurseva.

„Naši prihodi u trećem kvartalu iznosili su 69,1 milijardu dolara, što je povećanje od 6% u odnosu na prošlu godinu ili povećanje od 11% na bazi konstantne valute. Finansijski rezultati za treće tromesečje odražavaju zdrav fundamentalni rast u pretrazi i zamah u Cloud-u, dok na njih utiče devizna valuta. Radimo na usklađivanju resursa kako bismo podstakli naše najveće prioritete rasta“, rekla je Rut Porat, finansijski direktor kompanije Alphabet i Google.

Prihod Google Cloud-a iznosio je 6,87 milijardi dolara, dok je prihod od Google usluga iznosio 61,38 milijardi dolara. Pored toga, prihod od IouTube oglasa u ovom kvartalu iznosio je 7,07 milijardi dolara, dok su troškovi akvizicije saobraćaja bili 11,83 milijarde dolara.

Broj zaposlenih u kompaniji povećan je na 186.779 sa 150.028 iz trećeg kvartala 2021.godine.

„Pooštravamo fokus na jasnom skupu prioriteta proizvoda i poslovanja.
Najave proizvoda koje smo dali samo u poslednjih mesec dana su to vrlo jasno pokazale, uključujući značajna poboljšanja i pretrage i oblaka, koje pokreće veštačka inteligencija i nove načine za unovčavanje IouTube Shorts-a.
Fokusirani smo i na odgovorno ulaganje na dugi rok i na reagovanje na ekonomsko okruženje“, prokomentarisao je Sundar Pichai, izvršni direktor Alphabeta i Google-a.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter