POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije američkih banaka slabe dok brige oko recesije rastu

Akcije američkih banaka su na udaru u decembru, jer zabrinutost zbog očekivane recesije i slabljenja profitnih marži umanjuje privlačnost industrije.

Indeks banaka S&P 500 pao je oko 11% ovog meseca u odnosu na pad od 5,5% šireg indeksa u istom periodu.
Među najteže pogođenim bile su akcije Bank of America, koje su ovog meseca pale za 16%.
Akcije kompanije Wells Fargo & Co pale su za oko 14%, a akcije JPMorgan Chase & Co su pale za preko 6%.

Znaci pesimizma u vezi sa ekonomijom uvukli su se u cene imovine poslednjih nedelja, pošto investitori postaju sve zabrinutiji da će najagresivnije pooštravanje monetarne politike Federalnih rezervi u poslednjih 40 godina – usmereno na smanjenje inflacije – takođe uticati na rast.

Prinosi na trezorske obveznice, koji se kreću obrnuto od cena, nedavno su pali na tromesečne minimume, signalizirajući da brige o rastu možda guraju investitore u obveznice.
Drugi su ukazali na akcije u energetici, koje su pale za oko 12% u odnosu na nedavne maksimume, kao znak da investitori mogu da utiču na usporavanje privrede.

Banke se suočavaju sa potencijalnim dvostrukim udarom: dok bi recesija mogla da ugrozi rast kredita i poveća kreditne gubitke, više stope prete da smanje profitne marže ako kamata koju kreditori isplaćuju na depozite pojede kamate zarađene od zajmova.

Smanjenje radnih mesta dodatno je nagovestilo stresove sa kojima se banke suočavaju: Goldman Sachs planira da otpusti hiljade zaposlenih da bi se snašli u teškom ekonomskom okruženju. Ovo je najnovija svetska banka koja je smanjila svoju radnu snagu poslednjih meseci.

„Akcije banaka ne rade dobro u recesiji, a sve više investitora je zabrinuto zbog teškog “sletanja” “, rekao je Matt Maley, glavni tržišni strateg kompanije Miller Tabak.

Dok su se akcije banaka uglavnom trgovale u skladu sa S&P 500 tokom cele godine, njihov pad se ubrzao poslednjih nedelja, a S&P 500 bankarski indeks je sada pao za preko 24% u 2022.
S&P 500 je pao za 19% od godine do danas, u ritmu najvećeg godišnjeg pada procenta od 2008.

„Nedavni učinak banaka je dokaz za mene da postoji povećana zabrinutost oko ekonomskih izgleda za 2023.“, rekao je Volter Tod, glavni investicioni direktor Greenvood Capital-a.
Očekivanja usporavanja navela su Todovu firmu da ranije ove godine proda neke od svojih bankarskih akcija.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter