POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije AngloGold Ashanti rastu dok se rudari pridržavaju smernica o troškovima

Cena akcija AngloGold Ashanti porasla je za 2% u petak nakon što je izvršni direktor Alberto Kalderon obećao da će smanjiti rashode koji su ugrozili polugodišnju profitabilnost i približili kompaniju visokom kraju svog opsega projekcija.

Južnoafrički rudnik zlata je na putu da premaši svoju projekciju proizvodnje za 2022. od između 2,55 i 2,8 miliona unci zahvaljujući povećanju proizvodnje u prvoj polovini od 3% u poređenju sa istim periodom prošle godine od 1,233 miliona unci.

Međutim, glavna zarada po akciji, primarni pokazatelj profita u Južnoj Africi, iznosila je 71 američki cent, što je pad od 18% u odnosu na prethodnu godinu. Kako je inflacija napredovala, ukupni gotovinski rashodi su porasli 6% na 1.068 dolara po unci, ali je Kalderon izrazio zadovoljstvo što je povećanje „kontrolisano”.

“Zadovoljni smo onim što smo mogli da uradimo“, rekao je generalni direktor novinarima, dodajući da je većina njegovih rivala imala „ozbiljnih problema“ sa troškovima.

Kalderon je rekao da rudar može postići neophodno smanjenje gotovinskih troškova u drugoj polovini kako bi ostao u okviru kompanijskih smernica o gotovinskim troškovima od 925 do 1015 dolara po unci za godinu.

Najveći rudnik zlata na svetu, Newmont Corp., povećao je svoje godišnje predviđanje troškova prošle nedelje i izdao upozorenje da će se inflatorni pritisci nastaviti i u narednoj godini, što je izazvalo pad cene akcija za 12 odsto.

Proizvodnja u drugom kvartalu porasla je za 10% u odnosu na prvi kvartal zbog poboljšanih ocena, 1,233 miliona unci zlata je u prvoj polovini proizvela AngloGold Ashanti, rudarska kompanija koja posluje u Gani, Gvineji, Demokratskoj Republici Kongo, Australiji, Argentini i Tanzaniji.

Kao rezultat distribucije gotovine iz rudnika Kibali u Kongu, zajedničkog preduzeća koje vodi Barrick Gold Corp., prilagođeni neto dug je smanjen za 13% u odnosu na prethodnu godinu na 740 miliona dolara, a slobodni novčani tok se povećao za 471 milion dolara sa odliva od 25 miliona dolara u prvoj polovini prošle godine na 471 milion dolara.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter