POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije Aston Martina skočile 7%

Aston Martin, proizvođač luksuznih automobila koji se listira na londonskoj berzi, saopštio je da očekuje da će se profitabilnost poboljšati ove godine i da će slobodni novčani tok biti pozitivan u drugoj polovini godine, nakon isporuke sportskih automobila sledeće generacije u trećem kvartalu.

Kompanija je u sredu prognozirala veleprodajne količine od oko 7.000 jedinica za 2023., nešto ispod prosečnih tržišnih očekivanja od 7.134.
Kompanija očekuje i osnovnu profitnu maržu od oko 20%, što je iznad očekivanja analitičara.

Akcije kompanije su skočile za 7% na najviši nivo od jula prošle godine.

Aston Martin, čije je modele favorizovao izmišljeni britanski špijun Džejms Bond, borio se sa problemima u lancu snabdevanja i većim troškovima. Prošle godine je doveden bivši šef Ferarija, Amedea Felisu, za novog generalnog direktora.

Kompanija nastoji da od 2024. ostvari održiv pozitivan novčani tok, uz pomoć prikupljanja kapitala prošle godine, putem koga je Javni investicioni fond (PIF) Saudijske Arabije postao njegov drugi najveći akcionar.

Prihod grupe sa sedištem u Gejdonu porastao je 26% na 1,38 milijardi funti (1,67 milijardi dolara) prošle godine, uglavnom zbog viših cena. 

Britanska kompanija je prijavila veći operativni gubitak od 118 miliona funti za godinu koja je završena 31. decembra, u poređenju sa gubitkom od 74,3 miliona funti za isti period godinu dana ranije, zbog lanaca snabdevanja koji su odlagali isporuke njenih automobila.

Ipak, ovaj gubitak je bio manji od prosečnih očekivanja analitičara o prilagođenom operativnom gubitku od 135 miliona funti za 2022. godinu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter