POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije Deutsche Bank potonule! Da li će uslediti i njen kolaps?

Akcije najveće nemačke banke, Deutsche Bank, pale su u petak pošto su investitori zabrinuti da li će regulatori i centralne banke obuzdati najgori šok za bankarski sektor od globalne finansijske krize 2008. godine.

Indikatori stresa na finansijskom tržištu takođe su porasli, a troškovi osiguranja od neplaćanja banaka su rasli uprkos uveravanjima kreatora politike da je globalni bankarski sistem bezbedan.

Tokom jučerašnjeg dana, nemačka Deutsche banka našla se u centru pažnje investitora jer su akcije oslabile za 8,5% uporedo sa naglim skokom troškova osiguranja njenih obveznica od rizika neplaćanja. Indeks akcija najvećih evropskih banaka završio je u padu od 3,8%.

Analitičari smatraju da je potrebno vreme, i moraće da prođu nedelje bez ikakvih problema u bankarskom sistemu pre nego što se tržišta uvere da nije u pitanju sistemski problem.

Bankarski analitičari su istakli razliku između Credit Suisse AG – kome je bilo potrebno spasavanje– i Deutsche banke, rekavši da se nemačka banka može pohvaliti jakim osnovama i profitabilnošću.

Istraživačka firma Autonomous je rekla da je „kristalno jasno“ da Deutsche „NIJE sledeći Credit Suisse“, dok su analitičari JPMorgan-a napisali „nismo zabrinuti“ i da su osnove Deutsche banke „čvrste“.

U poslednjem pokušaju da umiri investitore, Ministarstvo finansija SAD je saopštilo da se Savet za nadzor finansijske stabilnosti – koji čine šefovi različitih američkih regulatora – na sastanku u petak složio da je američki bankarski sistem “zdrav i otporan”.

Sastankom je predsedavala američka sekretarka finansija Dženet Jelen, čije komentare pomno prate tržišta kako bi došla do zaključka koliko daleko su vlasti spremne da idu da bi ojačale bankarski sektor nakon kolapsa banke Silicijumske doline banke i Signature banke.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter