POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije Forda skaču zbog optimističnih rezultata, sledi povećanje dividendi

Ford Motor Co. je u sredu objavio neto prihod u drugom kvartalu bolji od očekivanog i ponovio projekciju profita za ovu godinu.
Međutim, kompanija je dodala da menadžment “aktivno traži” načine za smanjenje rastućih troškova.

Rezultati i primedbe proizvođača sa sedištem u Mičigenu donekle su ponovile rezultate njegovog susednog konkurenta General Motors Co, koji je objavio zaradu u utorak.

Slično kao kod Forda, GM je najavio da smanjuje potrošnju i zapošljavanje uz zadržavanje projekcije profita za cijelu godinu zbog očekivanog naglog rasta potražnje.
Međutim, pad njegove kvartalne neto profitabilnosti od 40% doveo je do pada akcija GM kasno u utorak.

U sredu su akcije Forda i GM-a dobro poslovale, ali nakon zvona investitori su favorizovali Ford.

Akcije Forda su porasle za 6,5% u trgovini nakon radnog vremena, dok su akcije GM-a porasle za 0,6%. Ford je rekao da će vratiti svoju dividendu na 15 centi po akciji od pre pandemije.

Fordove rezultate su potaknula vozila sa većom maržom, delimično nadoknađena većim troškovima i troškovima robe, saopštila je kompanija.
Kompanija Ford je naglasila da očekuje da će troškovi robe porasti za 4 milijarde dolara tokom godine.

„Smanjenje troškova će se desiti u našem ICE poslovanju“, rekao je izvršni direktor Jim Farlei, koristeći akronim za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

„Planiramo mnogo manje složenosti u našem Blue segmentu (vozila sa unutrašnjim sagorevanjem),“ rekao je Farli analitičarima.

Međutim, on je uveravao novinare da će kompanija govoriti o konkretnim merama smanjenja troškova „po njihovom rasporedu“.
Izbegao je da odmah odgovori na glasine da će Ford otpustiti do 8.000 ljudi, uglavnom u svom odeljenju za vozila sa unutrašnjim sagorevanjem Ford Blue.

Nenaslovljeni dizajn 3
Akcije Forda skaču zbog optimističnih rezultata, sledi povećanje dividendi 2

Skoro sva vozila proizvođača automobila iz 2022. godine, uključujući novi F-150 Lightning, već su rasprodata, a promet dilera je i dalje prilično jak. U poređenju sa prethodnom godinom, veleprodajne isporuke dilerima su tokom kvartala povećane za 35%.

Ford je ponovo potvrdio svoje prethodne smernice za rezultate za celu godinu, uključujući prilagođenu zaradu pre kamata i poreza (EBIT) od 11,5 milijardi do 12,5 milijardi dolara, što je porast od 15% do 25% u odnosu na prošlu godinu, i prilagođen slobodni novčani tok od 5,5 milijardi dolara na 6,5 milijardi dolara.

Ford je takođe ponovio svoje predviđanje 10% prilagođene EBIT operativne marže, uključujući 8% EBIT marže za svoja električna vozila.

Profit je neznatno povećan na 667 miliona dolara.
Korigovana zarada koja nije GAAP od 68 centi po akciji nadmašila je konsenzus od 45 centi i prošlogodišnjih 13 centi.

Posebne stavke uključuju jednokratni gubitak od 2,4 milijarde dolara na Fordovim udelima u pokretanju električnih kamiona Rivian Automotive Inc, koji je u sredu potvrdio da planira da otpusti 6% svoje radne snage.

Ford je rekao da je prihod za kvartal skočio na 40 milijardi dolara, što je naglo više u odnosu na 26,8 milijardi dolara pre godinu dana kada su problemi u lancu snabdevanja smanjili proizvodnju.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter