POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije GameStop-a su pale nakon petog odlaska generalnog direktora u 5 godina

GameStop je u četvrtak pao za oko 19% i bio je postavljen za svoju najgoru sesiju u dve godine nakon što je iznenadni odlazak generalnog direktora izabranog da vodi njegovu ekspanziju na mreži podstakao zabrinutost zbog lošeg poslovanja prodavca videoigara.

Smjenjivanje bivšeg izvršnog direktora Amazon.com, Meta Furlonga uslijedilo je uporedo s imenovanjem glavnog akcionara Riana Cohena za izvršnog predsjednika kompanije koju je pretvorio u miljenika trgovaca memovima akcijama uz obećanja o digitalnom zaokretu.

Ipak, GameStop je trebalo da izbriše polovinu svojih dobitaka za 2023. i oko 1,3 milijarde dolara tržišne vrednosti, a jedan analitičar kaže da je promena menadžmenta jedina konstanta poslednjih godina.

„Teško je imati mišljenje bez poziva o zaradi, malo ili bez komunikacije sa investitorima i nedostatka dosledne strateške vizije“, rekao je Endru Uerkvic iz Jefferiesa.

„Ostaje jedna doslednost, promene na vrhu. Tokom poslednjih 5 godina, GameStop je imao 5 izvršnih direktora i 3 finansijskog direktora.“

Uerkvitz je među poslednjih nekoliko analitičara koji pokrivaju GameStop nakon što je masovni skup iz ere pandemije, koji je pokrenut udruživanjem trgovaca na Redditu, podstakao nekoliko brokerskih kuća da kažu da se cena akcija odvojila od svojih osnova.

Akcije kompanije pale su za skoro 80% sa maksimuma od 120,75 dolara koji su dostigli tokom sage o akcijama mema 2021. Akcije imaju 12-mesečni zaostali odnos cene i prodaje od 1,38, u poređenju sa Best Bui-ovim 0,37, prema Refinitivu.

GameStop se takođe borio da ispuni Cohenovo obećanje da postane Amazon prodavnica video igara, pošto je tokom poslednjih meseci video nekoliko izlaza na visokom nivou, uključujući one koji su izvučeni iz lične mreže suosnivača Chewy.

Prodavac video igara, koji se i dalje uglavnom oslanja na obične prodavnice, prijavio je u sredu četvrti uzastopni pad kvartalnih prihoda i gubitak veći od očekivanog.

„GameStop je osuđen na propast“, ​​rekao je Michael Pachter iz Wedbush Securities. „Nedostatak jasnog pravca i bezosjećajan prekid Furlonga samo osiguravaju da će Koen imati poteškoća da privuče kvalifikovanu zamenu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter