POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije Google-a potonule 9% nakon promašaja njegovog chatbot-a!

Alphabet (GOOGL) Inc izgubio je 100 milijardi dolara na tržišnoj vrednosti u sredu nakon što je njegov novi chatbot podelio netačne informacije u promotivnom videu a ovaj promašaj kompanije definitivno nije oduševio investiture. Ovaj događaj je podstakao zabrinutost da matična kompanija Google-a gubi tlo u odnosu na rivalsku kompaniju Microsoft Corp (MSFT).

Akcije Alphabet-a su pale za čak 9% tokom redovnog trgovanja sa obimom koji je skoro tri puta veći od 50-dnevnog pokretnog proseka. Gubici su umanjeni posle nekoliko sati i cena akcije se vratila u neutralnu teritoriju. Akcije su prošle godine izgubile 40 odsto vrednosti, ali su porasle za 15 odsto od početka ove godine, ne računajući gubitke od srede.

Reuters je prvi ukazao na grešku u Google reklami za chatbot Bard, koji je debitovao u ponedeljak. U reklami, Bard dobija upit: „O kojim novim otkrićima putem svemirskog teleskopa James Webb (JWST) može da nauči moj 9-godišnjak?“ Bard daje mnoge odgovore, uključujući jedan koji sugeriše da je JWST korišćen za snimanje prvih slika planete izvan Zemljinog Sunčevog sistema, ili egzoplaneta. Prve slike egzoplaneta, međutim, napravio je veoma veliki teleskop Evropske južne opservatorije (VLT) 2004. godine, što je potvrdila NASA.

Google inače pokušava da sustigne OpenAI, startup koji je Microsoft podržao sa oko 10 milijardi dolara, lansiravši softver u novembru koji je oduševio potrošače u krugovima Silicijumske doline zbog svojih iznenađujuće tačnih i dobro napisanih odgovora na jednostavna pitanja.

Google-ova prezentacija koja je emitovana uživo u sredu ujutru nije uključivala detalje o tome kako i kada će integrisati Bard u svoju osnovnu funkciju pretraživanja. Dan ranije, Microsoft je održao događaj na kojem je saopštio da je već objavio verziju svoje Bing pretrage sa integrisanim ChatGPT funkcijama.

Bardova greška je otkrivena neposredno pre Google-ove prezentacije.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter