POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije kompanija za nekretnine dovele su evropski STOXX 600 na novi tromesečni maksimum

Evropski indeks STOXX 600 zaključio je cenu u četvrtak na novom tromesečnom vrhuncu, predvođen porastom akcija kompanija za nekretnine nakon što su analize sa novembarskog sastanka Federalnih rezervi signalizirale usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Panevropski indeks STOXX 600 porastao je 0,5% na najjači nivo od 18. avgusta, iako je obim trgovanja bio mali zbog praznika na američkom tržištu za Dan zahvalnosti.

Volstrit je u sredu završio solidnim dobitkom nakon što je zapisnik sa sastanka američke centralne banke pokazao da se „značajna većina“ kreatora politike složila da bi „verovatno uskoro bilo prikladno“ da se uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

„Međutim, to je bilo u skladu sa očekivanjima u vezi sa signaliziranjem manjih povećanja kamatnih stopa, što je takođe naglasilo da će terminalna stopa biti viša“, rekao je Karim Čedid, šef investicione strategije za iShares EMEA u BlackRock-u.

„Ono što je drugačije za ECB je to što će recesija koju očekujemo za Evropu biti dugotrajnija.
To znači da ECB možda neće moći da ode tako daleko kao Fed i da će na kraju morati da počnu da smanjuju stope ranije nego FED“.

Zapisnik Evropske centralne banke sa oktobarskog sastanka pokazao je da se kreatori politike plaše da će inflacija možda biti ukorijenjena, opravdavajući još povećanja kamatnih stopa, ali o tome koliko dugo i koliko ostaje debata.

Odvojeno, članica odbora ECB Izabel Šnabel, najuticajniji jastreb, odbila je nedavne pozive mnogih njenih kolega za manjim povećanjem kamatnih stopa, rekavši da je to preuranjeno i da bi se čak moglo pokazati kontraproduktivnim.

„Nedavni komentari zvaničnika ECB-a sugerišu da će diskusija na decembarskom sastanku biti mnogo žešća i kontroverznija“, rekao je Carsten Brzeski, globalni šef makro sektora u ING-u.

„Trenutno očekujemo da će ECB povećati stope za 50bp u decembru i za još 25bp u februaru. Veliko pitanje će biti oko kvantitativnog pooštravanja (KT) ili drugim rečima, smanjenja bilansa stanja ECB-a.“

Dodatno pozitivnom raspoloženju u četvrtak, istraživanje Instituta Ifo pokazalo je da je nemački poslovni moral porastao više nego što se očekivalo u novembru i da je pesimizam koji ide u narednim mesecima znatno smanjen.

Referentni indeks STOXX 600 je ojačao za više od 15% u odnosu na najniže vrednosti od 29. septembra, jer je sezona zarada bila optimistična i nade da će Fed povisiti manje kamatne stope zasenile su zabrinutost o potencijalnoj recesiji u Evropi.

Sektor nekretnina osetljiv na stope bio je najbolji u Evropi, sa rastom od 2,5% pošto su prinosi na nemačke državne obveznice opali.

LEG Immobilien je porastao za 6,8% nakon što je Morgan Stanley poboljšao predikcije za akcije nemačke kompanije za nekretnine na “overweight”.

Akcije najveće svetske reklamne kompanije Adevinta i poljskog osiguravača PZU skočile su za 7,2% i 6,6%, respektivno, nakon što su objavile snažne rezultate u trećem kvartalu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter