POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije kompanije Alibaba padaju jer Softbank planira da smanji udeo

Akcije Alibaba Group Holding Ltd koje kotiraju u Hong Kongu naglo su pale u četvrtak nakon što je u izveštaju pisalo da SoftBank Group Corp planira da proda skoro ceo svoj udeo u gigantu e-trgovine , dok se japanska investiciona kuća bori sa ozbiljnim porazom u svojim investicijama u tehnologiju.

Prodaja će smanjiti udeo Softbanke u Alibaba grupi na samo 3,8%, izvestio je u sredu Financial Times, pozivajući se na analizu regulatornih podnesaka Komisiji za hartije od vrednosti.

Alibabine akcije su pale za čak 4% u trgovini u Hong Kongu na 92,20 HK$, što je takođe podstaklo gubitak od skoro 1% šireg Hang Seng indeksa. Akcije Softbanke su bile nepromenjene, dok je indeks Nikkei 225 porastao za 0,1%.

Prodaja Softbanke dolazi nakon što je investiciona kuća ove godine otkupila akcije Alibabe u vrednosti od oko 7,2 milijarde dolara, čemu je prethodila rekordna prodaja od 29 milijardi dolara 2022.
Firma je u jednom trenutku kontrolisala čak 34% Alibabe.

Alibaba je služila kao jedina svetla tačka u portfelju Softbanke, pri čemu je prodaja akcija uglavnom dolazila za generisanje gotovine dok se investiciona firma snalazi u ozbiljnom padu svojih tehnoloških fondova tokom prošle godine.

Procena Alibabe je takođe pala na skoro rekordno niske vrednosti 2022. godine, pošto je gigant e-trgovine pogođen kineskim regulatornim krstaškim ratom protiv internet giganata u zemlji.
Ali Softbank je i dalje značajno povećala svoju početnu investiciju u firmu, plativši 20 miliona dolara za značajan udeo u Alibabi pre više od 20 godina.

Potencijalna prodaja akcija dolazi pošto su Alibabine akcije naglo porasle do marta, nakon što je kompanija objavila planove da se podeli u šest zasebnih kompanija. Znaci ublažavanja regulatornog nadzora u Kini, kao i optimizam u pogledu kineskog ekonomskog oporavka, takođe su doveli do toga da se investitori vraćaju u akcije.

Softbank planira uvrštavanje britanskog dizajnera čipova Arm, koji je među rijetkim holdingima koji još uvijek ostvaruju pozitivne povrate za japansku firmu. Oštar rast kamatnih stopa desetkovao je vrednost portfelja Softbanke do 2022. godine, pošto su šira tržišta pokvarila tehnološke akcije.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter