POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije kompanije Bayer pale 4,5% nakon sudske presude

Akcije kompanije Bayer otvorene su sa padom od 4,5% u ponedeljak nakon što je nemačkoj kompaniji naređeno da plati 2,25 milijarde dolara odštete, najveći iznos do sada u njenom tekućem pravnom sporu povezanom s navodnim kancerogenim dejstvom njenog herbicida Roundup.

Bayer je naređen u petak da plati 2,25 milijarde dolara čoveku iz Pensilvanije koji tvrdi da je razvio kancer od izlaganja herbicidu Roundup kompanije, saopštili su advokati čoveka.

Jedna porota u Filadelfijskom sudu opšte nadležnosti zaključila je da je ne-Hodžkinov limfom Johna McKivisiona rezultat korišćenja Roundupa za rad u dvorištu njegove kuće tokom nekoliko godina. Presuda uključuje 250 miliona dolara za naknadu štete i 2 milijarde dolara za kaznenu štetu.

“Odluka porote o kaznenoj šteti šalje jasnu poruku da ova multinacionalna korporacija mora proći kroz promene od vrha do dna”, izjavili su Tom Kline i Jason Itkin, advokati McKivisiona, u zajedničkom saopštenju.

Bayer je u saopštenju izjavio da se ne slaže “s odlukom porote koja je suprotna ogromnom teretu naučnih dokaza i procena regulatornih tela i naučnih tela širom sveta, i veruje da ima snažne argumente za žalbu kako bi se ova presuda poništila i nenormalno visoka kazna eliminisala ili smanjila”.

Bayer je dodao da su neki prethodni iznosi odštete smanjeni za više od 90 posto.

Presuda dolazi nakon pet drugih pobeda tokom prošle godine od strane tužilaca koji tuže Bayer zbog Roundupa, iako je kompanija pobedila u najnovijem takvom suđenju u decembru, kao i u nizu ranijih suđenja. Ukupno, kompanija je pobedila u 10 od poslednjih 16 suđenja vezanih za Roundup.

U SAD-u je podneto oko 165.000 zahteva protiv kompanije zbog ličnih povreda navodno izazvanih Roundupom, koji je Bayer stekao kao deo kupovine američke agrohemijske kompanije Monsanto 2018. godine za 63 milijarde dolara. Većina tužilaca, poput McKivisiona, tvrdi da ih je proizvod doveo do razvoja ne-Hodžkinovog limfoma.

Bayer tvrdi da su decenije istraživanja pokazale da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, sigurni za ljudsku upotrebu.

Roundup je jedan od najčešće korišćenih herbicida u Sjedinjenim Američkim Državama, iako je kompanija prošle godine povukla prodaju za kućnu upotrebu.

Godine 2020, Bayer je rešio većinu tada nepokrenutih slučajeva vezanih za Roundup za do 9,6 milijardi dolara, ali nije uspeo da postigne nagodbu koja bi obuhvatila buduće slučajeve. Više od 50.000 zahteva ostalo je nerešeno.

Prošlogodišnji niz gubitaka prouzrokovao je presude protiv kompanije koje ukupno premašuju 2 milijarde dolara. Bayer se žali na te presude, koje uključuju visoke iznose kaznenih šteta koji će verovatno biti smanjeni jer premašuju smernice Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država.

Gubici su naveli neke investitore da postave pitanje pravne strategije Bayera u odbrani slučajeva vezanih za Roundup. Kompanija je u novembru izjavila da će nastaviti da se bori na sudu i da “nema želju da izda velike čekove” kako bi ih rešila.

Kompanija je čak razmatrala plan o odvajanju svog poslovanja sa usevima, delimično zbog zabrinutosti zbog odgovornosti za Roundup, iako je ovog meseca saopštila da će te planove privremeno odložiti i fokusirati se na unutrašnju reorganizaciju.

Očekuje se da će se kasnije ove godine održati još suđenja vezanih za Roundup.

Izvor:

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter