POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije kompanije Nio rastu jer je finansijski direktor „veoma siguran“ u cilj prodaje od 250 hiljada vozila

Akcije Nio Inc porasle su za 2,80% u pretprodajnom trgovanju u sredu nakon komentara finansijskog direktora Stivena Fenga u kojem je rekao da je kompanija „veoma uverena“ da će ispuniti svoj cilj da udvostruči prodaju na 250.000 električnih vozila ove godine. Komentari, dati tokom intervjua Blumberga, izazvali su porast akcija kompanije u Hong Kongu.

„Veoma smo uvereni da ćemo postići naš cilj prodaje 2023. godine“, rekao je Feng u intervjuu.
To će biti postignuto novim modelima, proširenjem mreže za punjenje i zamenu baterija kompanije i otključavanjem tehnologija autonomne vožnje, rekao je on.

Akcije Nio-a su skočile za čak 8,6% na početku trgovanja u Hong Kongu, povećavši njihov rast u poslednja dva dana na oko 18%.

Ispunjavanje cilja od četvrt miliona prodaje bila bi prekretnica za kineskog proizvođača automobila. Nio je isporučio 122.486 automobila 2022. godine, što je 34% više u odnosu na godinu dana ranije, ali još uvek nije dostiglo prvobitni cilj kompanije. Promašaj je izazvan kineskim sada već ukinutim ograničenjima COVID-a.

Međutim, Nio se sada suočava sa sve većom konkurencijom u Kini, gde je izbio rat cenama jer su domaći proizvođači električnih vozila poput BYD Co i veliki međunarodni brendovi poput Volkswagen AG i Ford Motor Company nastojati da povećaju prodaju.

Smanjenje cena pokazuje da zemlja ima previše proizvođača automobila, rekao je Feng.

„Očekujemo da će industrija proći kroz duboku konsolidaciju“, rekao je Feng. „Skoro je konsenzus da Kina sada ima previše proizvođača automobila, ali nemamo plan da bilo koga kupimo.

Uprkos nedavnim dobitcima, Niove akcije u Hong Kongu i SAD pale su za više od 50% u poslednjih 12 meseci. Nio je sada procenjen na manje od trećine američke automobilske kompanije.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter