POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije kompanije Nvidia beleže snažan rast kako prognoze prihoda nadmašuju procene

Nvidia je u sredu predstavila prognozu rasta kvartalnih prihoda koji se očekuje da će se povećati trostruko, što daleko premašuje procene, dok se kompanija oslanja na veliku potražnju za svojim vodećim čipovima za veštačku inteligenciju, što je rezultiralo skokom akcija za 10% nakon zatvaranja berze.

Već velika potražnja za čipovima kompanije za podatke i grafičkim procesorima (GPU) i dalje raste kako firme pokušavaju da prošire svoje ponude veštačke inteligencije. Silicijum kompanije Nvidia dominira globalnim tržištem čipova za veštačku inteligenciju, gde među svojim kupcima ima kompanije poput Microsofta.

“Tržište je bilo spremno da proda vesti nakon Nvidia-ine zarade, imajući u vidu izuzetno visoka očekivanja i pogoršane makroekonomske uslove”, rekao je analitičar Investing.com-a, Thomas Monteiro. “Međutim, kompanija je još jednom ostavila nema sumnje da je procvat veštačke inteligencije mnogo više od puke priče na berzi, već zapravo najznačajnija opklada od strane korporacija širom sveta u ovom trenutku.”

Skok akcija u kasnom delu dana povećao je tržišnu kapitalizaciju kompanije iz Santa Clare, Kalifornija, za više od 129 milijardi dolara, i podigao akcije drugih kompanija povezanih sa veštačkom inteligencijom, uključujući i dizajnera čipova Arm Holdings. Nvidia i drugi dobavljači hardvera povezani sa računarstvom zasnovanim na veštačkoj inteligenciji dodali su 160 milijardi dolara kombinovane vrednosti na berzi.

Nvidia je u sredu predvidela rast prihoda u prvom kvartalu od 233%, ispred očekivanja Wall Street-a od 208% rasta.

Za prva tri kvartala 2023. godine, Nvidia je izveštavala o kvartalnim prihodima koji su nadmašivali procene analitičara između 10% i 20%.

Neki analitičari postavljaju pitanja koliko dugo će Nvidia biti u mogućnosti da održi ovaj tempo rasta.

Kompanija je predvidela prihod za tekući kvartal od 24,0 milijarde dolara, plus ili minus 2%. Prosečno, analitičari su očekivali prihod od 22,17 milijardi dolara, prema podacima LSEG-a.

Prodaja u segmentu podataka – najvećem po prihodu, porasla je za 409% na 18,4 milijarde dolara u fiskalnom četvrtom kvartalu, što je iznad procena od 16,8 milijardi dolara, prema podacima LSEG-a. Prihod od podataka porastao je za skoro 280% u prethodnom kvartalu.

Lanac snabdevanja lidera u oblasti veštačke inteligencije, koji nije mogao da odgovori na rastuću potražnju za Nvidia-ovim čipovima, takođe se poboljšava. Međutim, izvršni direktor Jensen Huang rekao je analitičarima na konferenciji za novinare nakon objavljivanja kvartalnih rezultata da kompanija “razumno” ne može da održi korak sa potražnjom u kratkom roku dok povećava proizvodnju.

“Najveće pitanje za rast je koliko su ograničeni ponudom i kako će izgledati potražnja tokom vremena”, rekao je Ben Bajarin, izvršni direktor konsultantske firme Creative Strategies.

Analitičari očekuju da će napredni kapaciteti pakovanja kompanije Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) poboljšati u prvoj polovini godine. To će omogućiti Nvidiji da radi na centralnoj tački gušenja i isporučuje više čipova kupcima.

Nvidia je izvestila o prihodu od 22,10 milijardi dolara u četvrtom kvartalu, što je iznad procena od 20,62 milijarde dolara. Prilagođeno određenim stavkama, prilagođeni prihod u četvrtom kvartalu iznosio je 5,16 dolara po akciji, u poređenju sa procenama od 4,64 dolara po akciji, prema podacima LSEG-a.

Nvidia očekuje da će bruto marža u prvom kvartalu iznositi 77%, plus ili minus 50 baznih poena. Prosečno, analitičari predviđaju bruto maržu od 75,6%.

Nvidia-ine akcije su do sada ove godine porasle za više od 30%, dok se takmiče sa Amazon.com i Alphabet za mesto među najvrednijim kompanijama.

Do 20. februara, prosečno se dnevno trgovalo oko 30 milijardi dolara vrednih Nvidia akcija u poslednjih 30 sesija, prestigavši proizvođača električnih vozila Tesla, koji je imao prosečnu dnevnu trgovinu od 22 milijarde dolara u istom periodu.

Prihod poster deteta veštačke inteligencije i dalje raste uprkos pooštrenim restrikcijama u trgovini sa jednim od svojih najvećih tržišta: Kinom.

Nvidia je saopštila u sredu u jednoj prijavi da je dobila zahteve od antimonopolskih regulatora u Francuskoj, Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji i Kini zbog svoje prodaje GPU-a i napora da raspodeli snabdevanje. Kompanija je rekla da očekuje da će u budućnosti dobiti dodatne zahteve od antimonopolskih regulatora.

U decembru je američka ministarka trgovine Gina Raimondo rekla za Reuters da Bidenova administracija razgovara sa Nvidia-om o dozvoljenim prodajama čipova za veštačku inteligenciju Kini. Rekla je da je razgovarala sa izvršnim direktorom Nvidia-e, Huang-om, i da je on jasno rekao da će Nvidia raditi u okviru pravila koje uspostavlja Ministarstvo trgovine.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter