POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije kompanije Plug Power pale su 30% zbog rastućih zabrinutosti

Kompanija Plug Power Inc. pala je 31% u ranom trgovanju u petak nakon razočaravajućih rezultata trećeg kvartala usled “neviđenih” izazova u snabdevanju vodonikom. Slabo izveštavanje pokrenulo je tri smanjenja ocena sa Vol Strita zbog zabrinutosti u vezi sa maržama i tokom gotovine, između ostalih briga.

Davalac rešenja za vodonik izvestio je da je prihod u kvartalu iznosio 199 miliona dolara, što je daleko ispod konsenzusa od 224,77 miliona dolara. U međuvremenu, kompanija je prijavila gubitak od 0,47 dolara po akciji, za razliku od konsenzusa koji je predviđao gubitak od 0,31 dolara po akciji.

“Tržište tečnog vodonika u Severnoj Americi bilo je ozbiljno ograničeno zbog više učestalih slučajeva više sile, što je dovelo do ograničenja obima, što je odložilo uvođenje Plug-a i poboljšanja marži usluga”, navela je kompanija. Međutim, smatraju da je ovaj problem sa snabdevanjem vodonikom prolazna pojava i očekuju da će njihovi pogoni u Džordžiji i Tenesiju proizvoditi punim kapacitetom do kraja godine.

Analitičari u RBC Capital su srezali ocenu akcijama na Sektor izvođenja iznadprosečno sa Outperform, dok su smanjili ciljanu cenu na 5 dolara sa 12 dolara. Analitičari su naveli ograničenu vidljivost i pritiske na marže.

I dok kompanija vidi olakšanje u vezi sa izazovima u snabdevanju, analitičari primećuju da se ozbiljnije olakšanje ne očekuje pre prvog kvartala i predviđaju nastavak pritiska na marže i kašnjenje u isporuci proizvoda do kraja godine.

“Mi smanjujemo našu prognozu prihoda za 2023. godinu na 1,05 milijardi dolara i očekujemo još jedan kvartal sa negativnim bruto maržama od -15%”, komentarisali su analitičari u RBC Capital. “Osim toga, s obzirom na nedostatak vidljivosti u vezi sa strukturom finansiranja, uklanjamo pretpostavke o razvoju projekta izvan LA i smanjujemo naša očekivanja prihoda i marži za 2024-2025.”

Analitičari u JP Morgan su smanjili ocene akcijama na “Neutral” nakon “Overweight” i srezali ciljanu cenu na 6 dolara sa 10 dolara. Analitičari primećuju da je nekadašnji besprekorni bilans stanja kompanije toliko “istopljen” da je kompanija objavila obaveštenje o ‘postojanju zabrinutosti’ u svom 10-Q nakon zatvaranja.

“Iako verujemo da Plug Power može da prevaziđe svoje trenutne probleme sa tokom gotovine, trenutno okruženje rada i kapitalnih tržišta je izazovno i smatramo da će akcije PLUG verovatno biti unutar opsega tokom sledećih nekoliko kvartala dok se ne razjasni situacija oko njenog bilansa stanja”, komentarisali su analitičari u JP Morgan.

Analitičari u Oppenheimer su smanjili ocene akcijama na Izvedi iznadprosečno sa Izvanredno.

“Iako verujemo da PLUG ima brojne opcije za unapređenje svog bilansa stanja i smanjiće obrtni kapital, složeni efekat nedostatka dostupnosti vodonika na prodaju opreme može da prođe kroz nekoliko kvartala”, naveli su analitičari u Oppenheimeru. “U isto vreme, finansiranje podržano od strane DOEs traje znatno duže nego što se očekivalo i neće verovatno finansirati do 2Q24.”

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter