POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije kompanije Samsung skočile su nakon što je Nvidia testirala AI memorijske čipove

Akcije kompanije Samsung Electronics Co Ltd naglo su porasle u sredu nakon što su u izveštajima saopštili da vodeća kompanija u veštačkoj inteligenciji, NVIDIA Corporation, testira čipove visokog propusnog opsega memorije južnokorejskog konglomerata.

Suosnivač Nvidije, Jensen Huang, rekao je da kompanija trenutno testira Samsungove HBM čipove za potencijalnu upotrebu u budućnosti, prenosi Nikkei pozivajući se na konferenciju za novinare.

Akcije Samsunga skočile su za 4.6% dostigavši preko 2,5-mesečni maksimum od 76,200 vona. Takođe su podržale skok od preko 1% na širem indeksu KOSPI.

Akcije konkurenta SK Hynix Inc, koji je trenutno jedini proizvođač HBM3E čipova visoke brzine, pale su za 2.7% nakon Huangovih komentara. Iako SK Hynix već ima partnerstvo sa Nvidiom, Samsungov ulazak u HBM prostor predstavlja dodatnu konkurenciju.

SK Hynix je saopštio u utorak da je počeo sa proizvodnjom sledeće generacije HBM čipova nazvane HBM3E. Čipovi te kompanije će, kako se navodi, biti korišćeni i u Nvidijinim novim grafičkim procesorskim jedinicama orijentisanim ka veštačkoj inteligenciji, Blackwell-u.

HBM ključni aspekt razvoja veštačke inteligencije

HBM čipovi postali su aktuelna tema u razvoju veštačke inteligencije, budući da pomažu u ispunjavanju zahteva za memorijom i visokom brzinom obrade potrebnim za pokretanje velikih jezičkih modela veštačke inteligencije.

Samsung je nedavno najavio razvoj HBM3E čipova, dok je pokušavao da sustigne konkurenta SK Hynix. Južnokorejski konglomerat, koji je najveći svetski proizvođač memorijskih čipova po obimu, rekao je da će početi masovnu proizvodnju čipova u prvom polugodištu 2024. godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter