POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije kompanije Toyota padaju zbog sigurnosnog skandala u vezi sa kompanijom Daihatsu i povlačenja vozila

Akcije kompanije Toyota su pale u četvrtak jer je japansko Ministarstvo saobraćaja inspiciralo jedno od njenih podružnica zbog sigurnosnih problema koji datiraju decenijama unazad, a svetski lider u prodaji automobila je istovremeno objavio povlačenje 1,1 miliona vozila.

Akcije najvećeg japanskog proizvođača automobila zatvorene su sa padom od 4,0%, što je lošije od referentnog indeksa Nikkei, koji je pao 1,6%.

Dan ranije, Daihatsu Motor, jedinica za proizvodnju malih automobila u vlasništvu Toyote, saopštila je da će obustaviti isporuke svih svojih vozila na neodređeno vreme nakon otkrića nepravilnosti u sigurnosnim inspekcijama.

Nezavisni odbor je saopštio da je pronašao probleme u vezi sa 64 modela, uključujući gotovo dva desetka prodatih pod brendom Toyote. Odbor je istraživao ovu nekotiranu automobilsku kompaniju nakon što je u aprilu saopštila da je manipulisala testovima sigurnosti bočnih sudara za 88.000 malih automobila.

Daihatsu je rekao u sredu da ne zna kada će nastaviti sa isporukama, ali da će uticaj na njen profit biti značajan.

Analitičari su rekli da će uticaj na prihode Toyote verovatno biti ograničen s obzirom na veličinu matične kompanije. Na primer, jednomesečna obustava proizvodnje odgovarala bi 120.000 vozila i rezultirala bi smanjenjem prihoda od 240 milijardi jena (1,68 milijardi dolara) za Toyotu, napisao je analitičar automobilske industrije u Nomuri Masataka Kunugimoto u izveštaju.

Veći uticaj mogao bi biti na dobavljače Daihatsua. Lanac snabdevanja kompanije u Japanu obuhvata 8.316 preduzeća koja su ostvarila godišnji prihod od 2,21 biliona jena od Daihatsua, navodi Teikoku Databank u izveštaju.

Akcije proizvođača delova Metalart, koji ima snažne veze sa Daihatsom, pale su 10%.

Daihatsuv prestup izazvao je kritike vlade, pri čemu je ministarstvo saobraćaja saopštilo da će razmotriti administrativne kazne, uključujući i oduzimanje sertifikata za proizvodnju, u zavisnosti od ishoda istrage.

“Ovo je izuzetno žalostan slučaj koji podriva poverenje korisnika automobila i predstavlja prekršaj koji pogađa samu osnovu sistema sertifikacije automobila”, rekao je glavni sekretar vlade Jošimasa Hajashi novinarima.

Daihatsu je saopštio da će razmotriti finansijsku podršku i naknadu štete za svoje dobavljače.

Osim toga, Toyota je saopštila da će povući 1,12 miliona vozila širom sveta, pretežno u Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi popravila neispravne senzore koji mogu uzrokovati da vazdušni jastuci ne iskaču kako je predviđeno.

Akcije Aisin-a, povezanog društva Toyote i dobavljača delova koji je proizveo te senzore, izgubile su 3,9%.

Akcije Suzukija, glavnog rivala Daihatsua na tržištu malih vozila u Japanu, porasle su 2,1%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter