POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije pod pritiskom- Šta treba da znate ove nedelje?

Porast berze od početka 2023. je na klimavim nogama. Prošlonedeljni podaci o inflaciji, koji su nadmašili očekivanja, izvršili su pritisak na glavne indekse. Dow je zabeležio četvrtu nedelju uzastopnog gubitka, dok su S&P 500 i Nasdaq takođe pretrpeli značajan pad. Prethodna nedelja bila je najgora nedelja u godini, gde su S&P 500 i Nasdaq100 izgubili 2,7% i 3,4%, respektivno. Dow je pretrpeo najgori nedeljni učinak od septembra 2022.

Kompanije koje objavljuju rezultate ove nedelje:

U ovoj sedmici investitori će biti fokusirani na kvartalne rezultate sledećih kompanija: Costco (COST), Macy’s (M), Dollar Tree (DLTR), Kohl’s (KSS), Occidental Petroleum (OXY), Zoom Video (ZM), AMC Entertainment (AMC), Rivian Automotive (RIVN), Dell (DELL) i drugi.

Što se tiče ekonomskih podataka, kalendar je prepun izveštaja iz stambenog i proizvodnog sektora. 

Ključni makroekonomski događaji ove nedelje:

  • Ekonomsko poverenje evrozone i poverenje potrošača- ponedeljak
  • Prodaja kuća u SAD- ponedeljak
  • Veleprodajne zalihe u SAD- utorak
  • Indeks menadžera nabavke (PMI) u Kini-utorak
  • Globalni PMI proizvodnje u evrozoni i SAD- sreda
  • CPI evrozone i podaci o nezaposlenosti- četvrtak
  • Početni zahtevi za nezaposlene u SAD- četvrtak
  • Indeks cena proizvođača (PPI) u evrozoni- petak

Prethodna nedelja je označila prekretnicu u inflatornim očekivanjima kao i očekivanjima po pitanju daljeg povećanja kamatnih stopa .

Indeks lične potrošnje (PCE) koji je bio veći od očekivanog, pratio je indeks potrošačkih cena (CPI) i cene proizvođača, koje su pokazale najveće povećanje u nekoliko meseci do početka godine.

„Rast berze koji je krenuo u oktobru 2022. od razumnih cena i niskih očekivanja prerastao je u špekulativno ludilo zasnovano na zaokretu politike Fed-a koji se još ne pojavljuje“, rekao je glavni strateg Morgan Stenlija Majk Vilson u belešci klijentima prošle nedelje.

U petak je referentni američki indeks S&P500 završio na nivou od 3.970 poena. Vilson predviđa da će S&P 500 ove godine dostići dno na 3.000 poena. 

Izvor: Bloomberg

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter