POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije Renaulta beleže rast dok investitori pozdravljaju skok dividende

Akcije Renaulta dosegle su dvomesečne visine u četvrtak nakon što je francuski proizvođač automobila objavio neto profit za punu 2023. godinu nešto ispod prognoza, ali je prijavio povećanje marže i prihoda, kao i ogroman skok dividende.

Kasno u sredu, kompanija je saopštila da će predložiti dividendu od 1,85 evra ($1,98) za 2023. godinu, u poređenju sa 0,25 evra za 2022. godinu, pridruživši se američkim automobilskim proizvođačima Fordu i General Motorsu u pružanju više gotovine investitorima.

Akcije Renaulta su poslednji put porasle za 4,2% na 38,18 evra, dosegnuvši najviši nivo od sredine decembra, u poređenju sa rastom od 0,9% na pariskom benchmark indeksu CAC 40.

U međuvremenu, konkurent Stellantis je saopštio u četvrtak da je odobrio otkup sopstvenih akcija u vrednosti do 3 milijarde evra, što je pomoglo da njegove akcije dosegnu rekordnu visinu na Milanskoj berzi, uprkos upozorenju na turbulentnu 2024. godinu.

Finansijski direktor Renaulta, Thierry Pieton, rekao je na analitičkom pozivu u četvrtak da će cene automobila imati “blago pozitivan” uticaj na rezultate kompanije u 2024. godini, ali ne toliko kao u 2023. godini.

Kompanija je objavila operativnu maržu od 7,9%, u odnosu na 5,5% u 2022. godini. Kompanija je rekla da očekuje operativnu maržu od oko 7,5% ove godine i ostaje pri cilju dvostrukih marži do 2030. godine.

“Investitori će pratiti sve dodatne detalje o planu Renaulta da proda više akcija Nissan u 2024. godini, i kako planiraju koristiti tu gotovinu”, rekli su analitičari iz Bernsteina.

“Želeli bismo da razumemo gde menadžment vidi potražnju za tekuću godinu… i šta im daje poverenje da očekuju pristojnu izvedbu.”

Piton iz Renaulta je dodao da će cene sirovina koje se okreću pozitivno u drugom polugodištu nastaviti da pomažu i u 2024. godini.

“Čitamo 7,5% marže grupe kao donju granicu za 2024. godinu i verujemo da će firma biti u mogućnosti da poboljša maržu grupe iz godine u godinu podržana još jednom godinom uživanja u prednostima snažnog proizvodnog ciklusa, moći formiranja cena i smanjenja osnovnih troškova”, rekli su analitičari JP Morgana u napomeni.

Morgan Stenli su bili slično optimistični, ali su uneli i notu opreza.

“Verujemo da će investitori smatrati ovu prognozu operativne marže veoma privlačnom i mogli bi da počnu da procenjuju akcije trajno kako se bilans poboljšava i izvršenje menadžmenta nastavlja”, rekli su.

“Ključni rizik je ako evropsko cenovno kretanje oslabi odavde”, dodali su.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter