POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije Societe Generale pale više od 9%!

Akcije Societe Generale, treće najveće francuske banke su pale više od 9% u ponedeljak nakon što je banka najavila da ne očekuje značajan rast godišnjih prihoda u narednim godinama u dugoočekivanom strateškom planu svog novog izvršnog direktora.

Slawomir Krupa preuzeo je funkciju u maju sa zadatkom da oživi banku koja je zaostala za liderom u Francuskoj, BNP Paribas, i nekim drugim evropskim rivalima zbog skupog izlaska iz Rusije i zabrinutosti da je previše oslonjena na volatilno investiciono bankarstvo.

U planu objavljenom u ponedeljak, povrat na sopstveni kapital, ključni cilj profitabilnosti, bio je nešto niži od prethodnog plana banke, kao i njen cilj za isplatu dividendi akcionarima. Očekuje se da će godišnji rast prihoda iznositi samo 0-2% u periodu od 2022. do 2026. godine.

“Negativno smo iznenađeni nedostatkom rasta prihoda”, naveli su analitičari kompanije Jefferies u saopštenju.

Izazovi Societe Generale ističu problem francuskih banaka koje obično imaju koristi od rasta kamatnih stopa kasnije nego evropski rivali zbog dominacije fiksnih kamatnih stopa u Francuskoj i ograničenja vlade u prenošenju povećanja kamatnih stopa na klijente – što je poseban problem u trenutnom globalnom ekonomskom okruženju.

Societe Generale sada cilja na povrat na sopstveni kapital od 9-10% do 2026. godine i na isplatu 40-50% prijavljene neto dobiti akcionarima u vidu dividendi i otkupa akcija od 2023. godine. 

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter