POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije su prekinule sedmonedeljni trend gubitka, a S&P 500 ima najbolju nedelju od novembra 2020

Glavni indeksi Sjedinjenih Država okončali su u petak višenedeljni pad, pošto je niz veselijih korporativnih zarada barem privremeno prevazišao zabrinutost zbog ozbiljnog ekonomskog pada. S&P 500 je skočio na zatvaranje, porastao za 2,5 odsto na 4.158,24. Indeks plavih čipova prekinuo je sedmonedeljni trend gubitka i imao je najbolju nedelju od novembra 2020. godine, dobivši više od 6,5 odsto od prošlog petka. S&P 500 je takođe poništio svoje gubitke za mesec maj.

SPX 2022 05 28 10 46 56 5c3ac
Prekinuli smo sedmonedeljni pad akcija

Ranije u petak, investitori su analizirali novi skup ekonomskih podataka, uključujući najnoviji izveštaj o osnovnim izdacima za ličnu potrošnju (PCE), preferiranim indikatorom osnovne inflacije Federalnih rezervi. Oni su otkrili da su se inflatorni pritisci smanjili samo malo u aprilu u odnosu na mart, što se podudara sa podacima iz još uvek visokog indeksa potrošačkih cena i indeksa cena proizvođača ranije ovog meseca. Glavna PCE je porasla za 6,3 procenta na godišnjem nivou u aprilu, u poređenju sa 6,6 procenata u martu, dok je osnovna PCE porasla za 4,9 procenata, u poređenju sa 5,2 procenta prethodnog meseca. Odvojeni statistički podaci ukazuju, međutim, da su lični rashodi, prilagođeni inflaciji, porasli u aprilu u odnosu na mart.

Investitori su pozitivno reagovali na najnovije kvartalne rezultate i izglede trgovaca kao što su Macy’s (M), Nordstrom (JVN), Dollar General (DG) i Dollar Tree (DT) (DLTR). Ove kompanije su nadmašile očekivanja Volstrita, ublažavajući strahove da su nedavni izazovi u pogledu profita o kojima su izveštavali Valmart (VMT), Target (TGT) i Kohl’s (KSS) odjekivali na sličan način u svim industrijama koje su okrenute potrošačima. Osim maloprodaje, avio-kompanije kao što su JetBlue (JBLU) i Southvest (LUV) povećale su svoje prognoze prodaje za tekući kvartal, što ukazuje da je potražnja za diskrecionim putovanjima ostala snažna.

Sve u svemu, američki potrošač je i dalje dobrog zdravlja. Ušli su u ova poskupljenja, ovu inflaciju, sa baferom na svom bilansu stanja. Svakako, zaposlenje je dobro, tako da je opšti potrošač u SAD u odličnoj poziciji.

Glavna briga je bila da će inflacija nastaviti da beži i primorati Fed da zategne američku ekonomiju u recesiju. Verujem da se svi postepeno budimo sa činjenicom da je potrošnja za robu gurnuta napred. Inflacija se stvara obnavljanjem zaliha i potrošnjom proizvoda. Ovo će se nastaviti kako pojedinci prelaze na potrošnju uslužnog sektora.

I tako, iako može izgledati kao recesija u nekim delovima ekonomije, drugi delovi privrede će proći dobro. Inflacija će pasti, a Fed će se malo smiriti. Drugi stručnjaci su, međutim, skeptični u pogledu sposobnosti tržišta da održi svoje dobitke do sada ove nedelje, posebno imajući u vidu da inflacija još nije pokazala malo značajnih indikacija ublažavanja na značajan način.

Po našem mišljenju, ovo nije ništa drugo do “liquidity exit”. Kada pogledate ove skokove koje smo imali, bili su veoma mali i nema mnogo poverenja. Zapamtite, podaci koje danas vidimo koji stvaraju ovu rasprodaju su podaci iz prvog kvartala. Brojke za drugu četvrtinu biće lošije od prve. I to nećemo saznati do jula. Kao rezultat toga, verujemo da će tržište biti prilično nestabilno u narednim mesecima.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter