POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije Tesle u padu nakon podele akcija od 3-1

Akcije Tesle Inc zatvorile su se u četvrtak za 2% manje pošto je stupila na snagu podela akcija tri prema jedan koju je najavio najvredniji proizvođač automobila na svetu kako bi pridobio maloprodajne investitore.

Akcije su otvorene na 302 dolara i zatvorene na 296,07 dolara pošto je podela omogućila investitorima da dobiju dve dodatne akcije za svaku koju su posedovali od 17. avgusta. Zatvorena je na 891,29 dolara pre podele u sredu.

Ovo je druga Teslina podela akcija u isto toliko godina i prati slične poteze kompanija sa visokim rastom kao što su Amazon.com i Alphabet kako bi odgovorili na rastuću potrebu za diversifikacijom baze investitora .

Podela akcija „sigurno ima veću privlačnost za maloprodajne investitore i čini njihove opcije pristupačnijim“, rekao je Art Hogan, glavni tržišni strateg kompanije B. Rilei.

„Maloprodajni investitori su veoma važna grupa za Teslu i današnja podela akcija je potvrda te činjenice.

Tesla sa sedištem u Ostinu je debitovao 2010. po ceni od 17 dolara i za deceniju skočio na vršnu cenu od 2.000 dolara, postavši jedna od najskupljih akcija na Volstritu i otežavajući malim investitorima da se klade na akcije visokog rasta.

Kompanija je odlučila da podeli svoje akcije na bazi pet prema jedan u avgustu 2020. i prešla je u tržišnu kapitalizaciju od 1 bilion dolara 2021.

Teslina oznaka je bila u trendu na društvenim mrežama stocktvits.com, što ukazuje na povećano brbljanje među pojedinačnim investitorima. Akcije su izgubile oko 11 odsto vrednosti od marta kada je kompanija objavila planove za povećanje broja akcija.

Pasted image 1661425768272
Akcije Tesle od svog prvog podele akcija u avgustu 2020; Izvor: Redfin Datastream

Podela akcija ne utiče na osnove kompanije, ali olakšava individualnim investitorima da obavljaju male trgovine.
Prednosti takvih podela, međutim, postaju sve manje jasne jer brokerske kuće dozvoljavaju kupcima da kupuju delove udela kompanije.

Tesline akcije su do sada ove godine pale za oko 16 odsto usled rasprodaje akcija sa visokim rastom zbog zabrinutosti zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa i geopolitičke neizvesnosti.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter