POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Alibaba i drugi ADR-ovi u Kini rastu na leđima odobrenog kapitalnog plana kompanije Ant Group

Kineske tehnološke akcije kojima se trguje u SAD skočile su u sredu ujutro nakon što su kineski zvaničnici odobrili prošireni kapitalni plan kompanije Ant Group.

Akcije američkih depozitnih priznanica Alibabe skočile su nakon vesti za 13,1%, dok su akcije JD.com porasle za 14,7%.
Na drugim mestima, akcije kompanije Baidu su porasle za 10,6%, dok su NetEase i Trip.com porasle za 8,0% i 6,8% .

Ovi potezi dolaze kada investitori vide znake opuštenijeg kineskog regulatornog okruženja.
Ant Grupi, koja je ranije imala sopstvene planove za IPO koje su progutali regulatorni problemi, bilo je dozvoljeno da udvostruči svoj registrovani kapital kao deo novog plana.

Olakšane regulative među njenim tehnološkim akcijama, kao i preokret politike nulte Covid-a, neki investitori vide kao znak da će kineska vlada ove godine podržati rast privatnog sektora.

„Kina je poslednjih meseci postigla primetno popustljiv ton, udaljavajući se od svojih strogih kontrola COVID-a i povlačeći svoje propise o prethodno veoma depresivnim sektorima. Nedavna Centralna ekonomska radna konferencija (CEVC) postavila je vladin prioritet za 2023. da oživi potrošnju i podrži privatni sektor“, napisala je Favne Jiang iz Benchmark-a u belešci klijentima u srijedu.

ADR-ovi su slični običnim akcijama, ali predstavljaju indirektniji oblik vlasništva. Oni takođe dozvoljavaju kineskim akcijama da trguju u SAD, a da kompanije ne moraju da poštuju američke računovodstvene propise, što je dovelo do zabrinutosti da bi u nekom trenutku mogle biti uklonjene.

Izvor: CNBC

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter