POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kompanija Alibaba dodata na SEC-ov delisting spisak, akcije padaju

Lista kineskih preduzeća koja bi Komisija za hartije od vrednosti SAD mogla da ukloni sa liste nedavno je proširena na Alibaba Group Holding Ltd.

Akcije Alibabe oslabile su 11% na 89,37 dolara, zaključivši mesec za 21,4% lošije.
Nakon što su se pojavile vesti da Jack Ma razmišlja o predaji kontrole nad Antom, podružnicom Alibabe koja je specijalizovana za finansijsku tehnologiju, akcije ovog velikana e-trgovine već su bile pod pritiskom.

Alibaba je jedna od više od 270 kineskih kompanija navedenih u Njujorku koje su označene kao potencijalno uklonjene sa liste prema Zakonu o držanju odgovornih stranih kompanija (HFCAA), koji je usvojen u pokušaju da se razreši dugotrajna kontroverza oko usklađenosti Kine sa revizijom. kompanije koje su navedene u Sjedinjenim Državama.

Revizijski radni dokumenti kineskih kompanija listiranih na njujorškoj berzi koji se čuvaju u Kini našle su se pod jakim pritiskom američkih zvaničnika.

Yum China Holdings, kompanija koja poseduje KFC, biotehnološka kompanija BeiGene Ltd, Weibo Corp i JD.com su neke od kompanija koje bi mogle da budu uklonjen sa liste dok Vašington i Peking učestvuju u razgovorima o rešavanju sukoba.

Najveći debi u istoriji u to vreme, Alibabin IPO 2014. otvorio je put drugim kineskim preduzećima kojima je potrebno dodatno finansiranje za izlivanje na američkoj berzi.

Kompanija za e-trgovinu, koja je osnovana 1999. u stanu Džeka Ma i opslužuje značajan deo kineske populacije, pretrpela je gnev i američkih i kineskih regulatora kao rezultat sveobuhvatnog obračuna, oštetivši njene akcije od 2020.

Sada planira da doda primarni listing u Hong Kongu, ciljajući investitore u kontinentalnoj Kini.

„Prijavljivanje za status primarnog listinga u Hong Kongu ne znači nužno da misle da će biti uklonjeni sa liste u SAD… već samo da bi se ublažio taj potencijalni rizik“, rekao je Bo Pei, analitičar iz US Tiger Securities.

Ostali dodati na listu u petak uključuju Mogu Inc, Boqii Holding Limited, Cheetah Mobile Inc i Highway Holdings Limited.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter