POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Amazon će zameniti Walgreens Boots Alliance u Dow Jones indeksu

Amazon je izabran da zameni Walgreens Boots Alliance u Dow Jones Industrial Average, saopštila je S&P Dow Jones Indices u utorak uveče.

Ova promena će stupiti na snagu pre otvaranja trgovine u ponedeljak, 26. februara.

Ova prilagodba je odgovor na dinamične promene u američkoj ekonomiji i ima za cilj da poboljša izloženost potrošačke maloprodaje i drugih poslovnih sektora unutar DJIA. Odluka o ovoj promeni je bila uticajna zbog kompanije Walmart Inc., koja je deo DJIA, a koja se opredelila za deljenje akcija u odnosu 3:1. Ovo deljenje akcija rezultiraće smanjenjem težine indeksa za Walmart, imajući u vidu cenu ponderisanu konstrukciju indeksa, ali će Walmart nastaviti da bude deo DJIA.

Takođe je saopšteno da će kompanija Uber Technologies Inc. zameniti JetBlue Airways Corp. u Dow Jones Transportation Average. Ova prilagodba ima za cilj da pruži indeksu izloženost industriji deljenja vožnje. Odluka o ovoj promeni je doneta zbog minimalnog uticaja kompanije JetBlue na indeks, sa težinom od manje od jedan deo jedan odsto, što se pripisuje niskoj ceni njene akcije.
Dow Jones Transportation Average funkcioniše kao indeks ponderisan prema ceni, gde je uticaj vrlo nisko cenjenih akcija zanemarljiv na ukupan indeks.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter