POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Amazon kupuje kompaniju za kreiranje robot-usisivača za 1,7 milijardi dolara

Amazon.com Inc će kupiti iRobot Corp, proizvođača robotskog usisivača Roomba, u gotovinskom ugovoru za oko 1,7 milijardi dolara u najnovijem pokušaju najvećeg svetskog prodavca na mreži da proširi svoju stabilnu stabilnu opremu za pametne kuće .

Amazon će platiti 61 USD po akciji, procenjujući iRobot na premiju od 22% na poslednju cenu na zatvaranju akcija od 49,99 USD.

Akcije iRobota porasle su 19% u petak na 59,66 dolara. Na svom vrhuncu tokom zatvaranja pandemije COVID-19, akcije iRobot-a bile su više nego dvostruko veće nego što su potrošači koji brinu o higijeni ulagali u vrhunske usisivače.

Ovom akvizicijom se ostvaruje vizija koju je Amazon prvi put predstavio 2021. Prema rečima starijeg potpredsednika Amazona Dejva Limpa, „Predviđamo da će svaki dom imati najmanje jednog robota koji će postati ključni deo vašeg redovnog života za pet do 10 godina.“

Kolin Engle, izvršni direktor kompanije iRobot, takođe je izjavio da će jednog dana domovi sadržati širok spektar povezanih uređaja koji mogu pomoći u društvenim problemima kao što je briga o starima.

Iako Amazonova divizija proizvoda doprinosi samo malom delu prihoda kompanije, gigant e-trgovine polako je povećao broj zvučnika koji imaju svog Aleka glasovnog asistenta i dodao Ring-ova kućna bezbednosna zvona i kamere, koje je kupio 2018.

Itan Glas, stručnjak za borbu protiv monopola u advokatskoj firmi Coolei LLP, rekao je da će američka Federalna trgovinska komisija verovatno razmotriti transakciju.

„Rekao bih da postoje tri od četiri šanse za duboku istragu i jedna od četiri šanse za izazov“, rekao je on. „Politički imenovani su jasno stavili do znanja da bi radije išli na sud i izgubili nego da bi pustili dogovor da se to kasnije kritikuje kao antikonkurentno.

Amazon je izjavio da će iRobot proizvode ostaviti dostupnim drugim prodavcima i održati njihovu kompatibilnost sa glasovnim asistentima drugih kompanija.

Pored čišćenja otpada, Roomba usisivači, koji mogu koštati do 1.000 dolara, prikupljaju geografske podatke o domovima koji mogu biti korisni za nadolazeću tehnologiju pametnih kuća.
Ron Nok iz Instituta za lokalnu samopouzdanje na Twitteru kritikovao je ovaj dogovor kao „noćnu moru“ za privatnost, koji je napomenuo da će prodavnici omogućiti pristup kućnim informacijama više ljudi.

Bogatstvo iRobot-a je udarilo kada su potrošači počeli da preispituju svoje kupovine usred rastuće inflacije. Njeni prihodi u drugom kvartalu pali su za 30% zbog slabe potražnje trgovaca u Severnoj Americi i Evropi, Bliskom istoku i Africi.

Ova akvizicija dolazi u trenutku kada analitičari očekuju da će tehnološke kompanije bogate gotovinom krenuti u M&A pohod kako bi iskoristile niske procene zbog pritisaka na rast.
Amazon trenutno ima gotovinu i gotovinske ekvivalente od više od 37 milijardi dolara i najavio je sporazum prošlog meseca za kupovinu pružaoca primarne zdravstvene zaštite One Medical.

„Čini se da će (izvršni direktor) Endi Džesi zaposliti više M&A od (prethodnika) Džefa Bezosa i ima više smisla za mene sada kada je Amazon veći i ima više novca“, rekao je D.A. Davidsonov analitičar Tomas Forte.

Ako ugovor propadne, Amazon bi morao da plati iRobot-u naknadu za raskid od 94 miliona dolara.
Angle bi ostao izvršni direktor iRobota po završetku posla.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter