POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

AMD akcije skocile 10% nakon lansiranja novog AI cipa

Advanced Micro Devices Inc. akcije su skočile gotovo 10% u četvrtak nakon što je proizvođač čipova lansirao svoj najnoviji čip za veštačku inteligenciju (AI), s Microsoftom, Meta i OpenAI-om svi spremni da ga koriste.

CEO AMD-a Lisa Su nazvala je Instinct MI300 grafičke procesorske jedinice (GPU) ubrzanja podataka u data centru “najbržim ubrzačima na svetu za generativnu AI” na događaju lansiranja u sredu.1

Proizvođač OpenAI sistema ChatGPT planira koristiti MI300 u svom programskom sistemu Triton 3.0, dok će Meta dodati čip u svoje data centre, izjavio je AMD. Microsoft je takođe najavio da će koristiti novi AMD čip u svom segmentu računarstva u oblaku, Azure.2

Uz podršku nekih vodećih kompanija u razvoju veštačke inteligencije, AMD bi mogao biti spreman da izazove vodećeg proizvođača AI čipova, Nvidijinu dominaciju.

“AI je budućnost računarstva, a AMD je jedinstveno pozicioniran da pokreće infrastrukturu od kraja do kraja koja će definisati ovu eru veštačke inteligencije”, rekla je Su.

“AMD ostaje najjasniji izazivač NVDA i ima potencijal značajnog rasta u 2024. godini”, rekli su analitičari kompanije Wedbush u četvrtak nakon lansiranja čipa.3

Međutim, analitičari su primetili da, iako bi AMD “trebalo smatrati najbolje pozicioniranim (trenutno) alternativom NVDA-u”, kompanija može naići na težak put pokušavajući preteći dominantan položaj Nvidie, pišući: “NVDA bi i dalje trebalo završiti kao pobednik (ako ne i jedini pobednik).”

Akcije AMD-a dobile su 9,9% u četvrtak, dosegnuvši svoj najviši nivo od januara 2022. godine.
Sa dobitkom u četvrtak, vrednost akcija AMD-a se udvostručila ove godine, dok su akcije Nvidie više nego trostruko porasle u istom periodu.

Izvor: Investopedia

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter