POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Američka ekonomija je u junu dodala 209.000 radnih mesta

Američka ekonomija je u junu dodala radna mesta sporijim tempom od očekivanog, ali uslovi na tržištu rada i dalje ostaju prilično zategnuti dok zvaničnici Federalne rezerve pripremaju odluku o kamatnoj stopi koja će biti doneta kasnije ovog meseca.

Izveštaj o zapošljavanju koji pažljivo prati Američko Ministarstvo rada, objavljen u petak, pokazao je da je broj zaposlenih van poljoprivrede porastao za 209.000 prošlog meseca, usporavajući se u odnosu na revidiranu brojku od 306.000 u maju. Ekonomisti su očekivali rast od 225.000. Istovremeno, mesečni rast prosečne satne zarade ostao je nepromenjen na 0,4%, dok se stopa nezaposlenosti blago smanjila sa 3,7% na 3,6%.

Članovi Federalne rezerve su istakli popuštanje zategnutosti na tržištu rada kao jedan od glavnih ciljeva svoje kamatne politike tokom poslednjih godinu dana, koja je imala za cilj suzbijanje visoke inflacije. Odbor za otvoreno tržište Federalne rezerve je na svom poslednjem sastanku odlučio da zadrži stabilne kamatne stope, iako se taj potez smatra privremenim merom koja će zvaničnicima pružiti više vremena da procene uticaj povećanja na širu ekonomiju.

Zapisnici sa junašnjeg sastanka Federalne rezerve, kao i komentari predsednice Dalaske filijale Federalne rezerve Lori Logan u četvrtak, ukazuju na to da centralna banka može ponovo pokrenuti ciklus podizanja kamatnih stopa.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter