POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Američka ekonomija je u maju otvorila 339.000 radnih mesta

Američki poslodavci neočekivano su povećali zapošljavanje u maju, iako je rast plata ublažen, u jednoj od konačnih tačaka podataka koje će zvaničnici Federalnih rezervi imati na raspolaganju dok razmišljaju o svojoj sledećoj odluci o stopi kasnije ovog meseca.

Prema podacima iz Biroa za statistiku rada Ministarstva rada u petak, najveća svetska ekonomija je prošlog meseca dodala 339.000 radnih mesta, popevši se sa naviše revidiranih očitanja od 294.000 u aprilu. Ekonomisti su videli cifru od 180.000.

U međuvremenu, stopa nezaposlenosti je porasla na 3,7% sa 3,4% u aprilu, a prosečna zarada po satu porasla je za 0,3% nakon povećanja od 0,4% na mesečnom nivou. Na godišnjem nivou, rast plata se blago ohladio na 4,3%.

Zvaničnici Fed-a obraćaju posebnu pažnju na ove brojke uoči njihovog predstojećeg dvodnevnog skupa koji počinje 13. juna. Još uvek ostaje debata o tome da li će američka centralna banka preskočiti povećanje troškova pozajmljivanja ili će nastaviti sa pooštravanjem politike starom više od godinu dana kampanja koja ima za cilj obuzdavanje povišene inflacije.

Omekšavanje tržišta rada bilo je centralni stub ovih sada deset uzastopnih povećanja stopa. U teoriji, hlađenje potražnje za radnom snagom može doprineti usporavanju rasta cena kroz slabljenje pritisaka na plate.

Verovatnoća da će Fed povećati stope za četvrtinu procentnog poena neznatno je porasla nakon izveštaja o poslovima, ali investitori i dalje očekuju da će se banka odlučiti za pauzu, pokazao je FedWatch Tool CME grupe.

Analitičari u ING-u kažu da scenario preskakanja ostaje „najverovatniji” ishod, ali su napomenuli da bi štampanje indeksa potrošačkih cena u maju, vrelije nego što se očekivalo, „moglo da ga učini veoma blizu”.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter