POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Američke akcije padaju, zvaničnici Fed-a podstakli strahove

Američke akcije su u petak pale nakon što su komentari zvaničnika Federalnih rezervi obnovili strahove o kamatnim stopama.

Dow Jones Industrial Average je pao za 124 poena ili 0,4%, dok je S&P 500 pao za 0,8%, a NASDAQ Composite za 1,2%.

Veće cene proizvođača od očekivanih u četvrtak izazvale su strahovanja da će Fed zadržati monetarnu restriktivnost do kraja godine. Predsednik Fed-a Sent Luisa Džejms Bulard rekao je da ne bi isključio podršku za povećanje stope za pola procenta na sastanku u martu. Mnogi posmatrači tržišta kladili su se na povećanje od četvrtine procentnog poena.

Bulard je u četvrtak rekao da podržava ideju povećanja za pola poena u februaru kako bi se referentna stopa dovela iznad 5 odsto što je pre moguće. Predsednica Fed-a Klivlenda Loreta Mester takođe je rekla da vidi jake razloge za veće povećanje.

Akcije Moderne (MRNA) pale su za 6,1% nakon što eksperimentalna mRNA vakcina protiv gripa nije bila tako efikasna kao odobrena vakcina protiv gripa B.

Akcije DraftKings-a (DKNG) skočile su za 17,1% nakon što je kompanija za kockanje prijavila gubitak manji od očekivanog u četvrtom kvartalu i povećala očekivanja za 2023. godinu. 

Akcije kompanije Deere & Company (DE) porasle su za 5% nakon što je kompanija imala optimistična očekivanja za 2023. dok farmeri nastavljaju sa kupovinom nove poljoprivredne opreme.

WTI fjučers na sirovu naftu oslabio je 3,9% na 75,44 dolara po barelu, dok je fjučers na naftu tipa Brent oslabio 3,5% na 82,15 dolara po barelu. Fjučersi na zlato pali su za 1% na 1840 dolara.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter