POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Američke akcije porasle zbog podataka o inflaciji koji su bolji od očekivanih

Američke akcije su porasle u petak, dok je Dow skočio na podacima o inflaciji koji su bili bolji od očekivanih, dok je Nasdak bio odmeren razočaravajućim zaradama od Amazona.

Dow Jones Industrial Average je porastao za 486 poena ili 1,5%, dok je S&P 500 porastao za 1,1%, a NASDAQ Composite za 1,3%.

Merač inflacije Ministarstva trgovine, poznat kao indeks izdataka za ličnu potrošnju, porastao je 5,1% u septembru, ne uključujući cijene hrane i energije, u odnosu na očekivani rast od 5,2% u odnosu na isti mjesec prošle godine.
Za mesec, osnovna PCE je porasla za 0,5%.

To ide ruku pod ruku sa podacima o ličnim prihodima i potrošnji koji su pokazali da potrošači nastavljaju da troše po stopi koja je nadmašila rast cena.

Lična potrošnja je porasla za 0,6% za mesec, brže od cene prosečne korpe za kupovinu. Indeks cena za lične potrošačke izdatke porastao je za 0,3%. Lični prihodi su porasli za 0,4% u mesecu.

Očitavanje PCE-a moglo bi ublažiti strahove investitora da će Federalne rezerve nastaviti na svom agresivnom putu povećanja kamatnih stopa.
Mnogi vide mogućnost da bi Fed, za koji se očekuje da će sledeće nedelje podići stope za još 0,75 procentnih poena, mogao da počne da ublažava taj tempo na sledećem sastanku u decembru.

Tehnološke akcije su u početku bile opterećene Amazonovom sumornom prognozom prihoda za tromesečje praznika, za koju se očekuje da će biti pogođena efektima deviznog kursa. Akcije Amazona pale su za 9,9% i dostigle najniži nivo od 52 nedelje.

Drugi tehnološki gigant Apple imao je veću zaradu, nadmašivši očekivanja, ali je prodaja iPhone-a bila nešto slabija nego što su analitičari očekivali.
Akcije Apple-a porasle su za 6,9%.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter