POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Američke berze pale uoči odluke FED-a o referentnoj stopi

Američke berze su pale na otvaranju tržišta. Američki indeksi S&P 500 i NASDAQ 100 pali su 0.52% i 1% respektivno.

Smatra se da će Federalne rezerve SAD povećati referentnu stopu za 25 baznih poena na kraju svog dvodnevnog sastanka o monetarnoj politici u sredu, nakon ekonomskih izveštaja koji bi trebalo da pokažu znake usporavanja tražnje i hlađenja inflacije.

Ovo će verovatno biti najmanje povećanje stope od kada je FED započeo svoj ciklus pooštravanja pre 10 meseci povećanjem od 25 baznih poena.

„FED će nastaviti da pooštrava monetarno zatezanje zbog činjenice da je i dalje daleko iznad ciljanih 2% inflacije. Vidimo znakove da se inflacija možda smanjuje, ali još uvek nije dovoljno niska“, rekao je Adam Sarhan, izvršni direktor kompanije 50 Park Investments u Njujorku.

Tržišta novca sada vide referentne stope na vrhuncu od 4,9% u junu, što je još uvek ispod nivoa od 5% koji očekuju kreatori politike FED-a.

Nakon niza otpuštanja od strane tehnoloških i finansijskih kompanija sa velikim kapitalom tokom ovog meseca, investitori će u petak obratiti pažnju na januarske podatke o platnim spiskovima Ministarstva rada koji se ne odnose na poljoprivredu.

Očekuje se da će ukupno 107 kompanija iz S&P 500 indeksa prijaviti kvartalnu zaradu ove nedelje, uključujući najveće kompanije Apple Inc, Amazon.com Inc, Alphabet Inc i Meta Platforms Inc.
Sve pomenute akcije su pale za oko 1% na otvaranju berze.

Analitičari očekuju da će zarada S&P 500 tokom četvrtog kvartala pasti za 2,9%, u poređenju sa padom od 1,6% koji se očekuje na početku godine, prema podacima Refinitiva od petka.

Podaci koji odražavaju hlađenje inflacije i usporavanje ekonomije podigli su nade među investitorima da bi FED mogao da uspori sa povećanjem kamatnih stopa, podstičući interesovanje za akcije rasta ovog meseca, pri čemu je indeks S&P 500 nadoknadio više od polovine svojih mesečnih gubitaka iz decembra.

Stroža monetarna politika stala je na put ekspanziji poslovanja firmi koje rastu, a koje su takođe tokom većeg dela prošle godine bile pod pritiskom visokih kamatnih stopa.

Očekuje se da će Volstrit završiti mesec na višem nivou, jer će Nasdaq i referentni S&P 500 nadoknaditi decembarske gubitke.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter