POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Američke berze porasle usled ublažavanja straha od recesije

U.S. berzanski indeksi su se oporavili u utorak nakon nedavnog niza gubitaka jer su ohrabrujući ekonomski podaci umirili investitore zbog neposredne recesije.

Izveštaji su pokazali da su novi podaci ključnih američkih proizvodnih kapitalnih dobara neočekivano porasli u maju, zatim prodaja novih kuća je naglo porasla istog meseca, dok je potrošačko poverenje u Sjedinjenim Državama poraslo na najviši nivo u skoro godinu i po dana u junu.

Ti podaci su dali investitorima razlog da se vrate kupovini deonica nakon “prilično oštrog korektivnog pokreta” u poslednjih nekoliko sesija, rekao je Mark Lušini, glavni investicioni strateg u kompaniji Janney Montgomery Scott u Filadelfiji.

“Ono što danas imamo su ovi nizovi ekonomskih izveštaja koji u celini odgovaraju ovoj situaciji ekonomije koja nastavlja da bude u ekspanzivnom režimu, ne ukazujući pritom na bilo kakve uslove koji su kritični.”

Iako su ekonomski podaci ohrabrujući, Rajan Vilijams, glavni strateg u kompaniji Spouting Rock Asset Management, rekao je da je tržištu verovatno pomoglo takozvano “doterivanje”, jer menadžeri fondova dodaju uspešne aktive u svoj portfelj za izveštaje na kraju kvartala.

“Prošle nedelje ste imali lošu nedelju na berzi i loš dan u ponedeljak. Ovo je samo mali oporavak”, rekao je Vilijams. “Moglo bi biti i neko doterivanje s obzirom na to da se bližimo kraju kvartala.”

Industrijski indeks Dow Jones je prekinuo niz od šest dana pada u utorak, dok je tehnološki indeks Nasdaq Composite zabeležio najbolje performanse u prvom polugodištu u poslednjih 40 godina, a S&P 500 je napredovao nakon pada u pet od poslednjih šest sesija.

Dow Jones Industrial Average je porastao za 212,03 poena, ili 0,63%, na 33.926,74; S&P 500 je dobio 49,59 poena, ili 1,15%, na 4.378,41; a Nasdaq Composite je dodao 219,90 poena, ili 1,65%, na 13.555,67.

Trgovci procenjuju da postoji oko 77% šanse da će Fed povećati kamatne stope za 25 baznih poena na raspon od 5,25% do 5,50% na svom sastanku u julu, prema alatu Fedwatch kompanije CME Group, što je porast sa 74,4% u odnosu na prethodni dan.

Očekuje se da će ovogodišnje kvartalne zarade, pozitivna sezona zarada i nade da će Fed uskoro okončati monetarno stezanje postaviti glavne indekse na putu kvartalnih dobiti.

Giganti na tržištu, Microsoft Corp i Apple Inc, bili su među najvećim dobitnicima u S&P 500 tokom sesije, zajedno sa Amazon.com Inc, Tesla Inc i Nvidia Corp.

Akcije Meta Platforms Inc su porasle za 3% nakon što je Citigroup povećao ciljnu cenu za tu akciju.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter