POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Američke berze u blagom porastu, čekaju se podaci o inflaciji!

Fjučersi američkih akcija blago rastu, dok se tržišta pripremaju za sveobuhvatne podatke o potrošačkim cenama za septembar koji bi mogli uticati na to kako će Federalna rezerva pristupiti budućim odlukama o kamatama. Zapisnici sa sastanka Feda prošlog meseca pokazali su oprez među donosiocima politika, iako se neki zvaničnici sada pitaju da li je nekoliko nedelja dug skok prinosa na američke trezorske zapise stezao finansijske uslove za njih. Steve Scalise je nominovan od svojih republikanskih kolega za novog predsedavajućeg Predstavničkog doma, dok se donji dom Kongresa i dalje nalazi u zastoju, uprkos brojnim važnim zakonodavnim pitanjima.

CPI podaci

Najnoviji indeks cena potrošača (CPI) trebalo bi da bude objavljen u četvrtak, a mesečni uvid u inflacioni pritisak u najvećoj svetskoj ekonomiji verovatno će uticati na buduće odluke Federalne rezerve.

Ekonomisti očekuju da će glavni CPI za septembar usporiti na godišnjem nivou na 3,6% sa prethodnih 3,7%. Mesečno, očekuje se da će se brojka usporiti na 0,3% sa prethodnih 0,6%.

Posebna pažnja će verovatno biti posvećena osnovnom broju, koji isključuje volatilne stavke poput hrane i energije. Mesečna osnovna stopa se procenjuje da će ostati nepromenjena na 0,3% i da će se smanjiti na 4,1% na godišnjem nivou.

Međutim, postoje rizici na gore. Podaci o proizvođačkoj inflaciji za prošli mesec bili su znatno snažniji od očekivanja, pogotovo zbog rasta cena benzina.

Fjučersi rastu jer se očekuju ključni inflacioni podaci

Fjučersi na akcije na Volstritu blago su porasli u četvrtak jer investitori iščekuju objavljivanje podataka o potrošačkim cenama.

U 04:50 ET (08:50 GMT), ugovor na fjučerse Dow-a je dodao 71 poen ili 0,2%, fjučersi na S&P 500 su porasli za 12 poena ili 0,3%, a fjučersi na Nasdaq 100 su se popeli za 45 poena ili 0,3%.

Glavni indeksi na Volstritu završili su prethodnu sesiju u zelenom, delimično podstaknuti zapisnicima sa sastanka Federalne rezerve u septembru koji su pokazali da su zvaničnici bili skloni opreznom pristupu daljim povećanjima kamatnih stopa (više u nastavku). Ovaj komentar pomogao je da se podstaknu nade da će se kamate kratkoročno zadržati na istom nivou.

Podršku akcijama pružio je i pad prinosa na američke trezorske zapise na oko dve nedelje, kako više kapitala pristiže u sigurne luke nakon eskalacije neprijateljstava na Bliskom istoku. Cene obično kreću obrnuto u odnosu na prinose.

Što se tiče korporativnih vesti, pad cena nemačkog proizvođača sandala Birkenstock na prvi dan trgovanja na Njujorškoj berzi pomalo je umanjio raspoloženje na tržištima akcija.

Trgovci će paziti na sveže niz kompanijskih rezultata Delta Air Lines i Walgreens Boots Alliance u četvrtak, kako se zupčanici kvartalne sezone izveštavanja počinju okretati.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter