POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Američke i evropske banke mogle bi izgubiti preko 5 milijardi dolara od rizičnih zajmova za otkup

Najbolje američke i evropske banke suočavaju se sa težim vremenima u najrizičnijim delovima tržišta kredita.

Najveći američki zajmodavci, uključujući Bank of America i Citigroup, su u drugom kvartalu upisali milijardu dolara na kredite sa zaduženjem i premošćivanje, jer su rastuće kamatne stope otežale bankama da prebace dug investitorima i drugi zajmodavci.

Bol se takođe proširio preko Atlantika, nakon što su evropski zajmodavci kao što su Deutsche Bank i Credit Suisse prijavili gubitke zbog takve izloženosti.

Prema bankarima i analitičarima, velike američke i evropske banke su na putu da izgube 5 do 10 milijardi dolara više u narednim kvartalima na kreditima sa leveridžom za koje su se obavezali da će preuzeti.

Bank of America je među onima koji su najizloženiji ovakvim otpisima jer finansira najmanje tri velika kupovina u trenutku kada je LBO tržište zastalo, kažu bankari i analitičari.
Bank of America je odbila da komentariše.

Na tržištu kredita sa leveridžom, banke obično daju zajmove većeg rizika investitorima koji žele da kupe kompanije koristeći pozajmljena sredstva. Kako je tržište usporavalo, banke su reagovale strožijim uslovima za nove kredite, dok su se borile da podele postojeće kredite drugim zajmodavcima i institucionalnim investitorima. Kupci traže povoljnije uslove.

„Ako banka želi da gurne posao na tržište investitorima, oni će morati da ga donesu sa popustom“, rekao je Dan DeIoung, menadžer portfolija kredita sa visokim prinosima i zaduženjem u menadžeru fondova Columbia Threadneedle.

Goldman Sachs, Bank of America i Barclays su među tri najbolja knjižara za finansiranje otkupa kredita i obveznica od četvrtog kvartala 2021. u Sjedinjenim Državama i Evropi, prema podacima od Dealogic-a.

Goldman Sachs i Barclays su odbili da komentarišu.

pexels expect best 351264
Američke i evropske banke mogle bi izgubiti preko 5 milijardi dolara od rizičnih zajmova za otkup 2

Banke obično prodaju kredite umesto da ih drže. Oni žele da distribuiraju oko 80 do 100 milijardi dolara američkih i evropskih zajmova sa leveridžom drugim zajmodavcima i investitorima u septembru i oktobru, što je kašnjenje u procesu zbog poremećaja na tržištu, prema trojici bankara uključenih u tržište. Ako se prodaju sa diskontom, osiguravači bi morali da progutaju neke gubitke, kažu bankari.

Tržište je poremetilo plan Federalnih rezervi da pooštri monetarnu politiku u borbi protiv inflacije, što je izazvalo oštru rasprodaju sredstava sa stalnim prihodima ove godine.

Raspon prinosa na ICE, BofA američki indeks visokih prinosa, koji se obično koristi za tržište junk obveznica, porastao je na dvogodišnji maksimum od oko 600 baznih poena u julu.
Ona se suzila na 425 baznih poena, ali je i dalje porasla za 120 baznih poena od početka godine.

„Svi smo potcenili koliko je inflacija veliki problem i koliko će Fed agresivno morati da se kreće“, rekao je viši kreditni bankar u Njujorku.

„Izvestan broj obaveza koje smo napisali u četvrtom kvartalu, iu januaru i početkom februara, brzo je bio pod vodom jer su stope bile tako agresivne“, rekao je on.

Veći poslovi uključuju finansiranje Bank of America za kupovinu softverske kompanije Citrix Systems Inc od 16,5 milijardi dolara od strane filijala Elliott Management i Vista Equity Partners.
Zajmodavac takođe finansira Apolov ugovor o kupovini Tenneco Inc. čija je vrednost preduzeća bila oko 7,1 milijardu dolara, uključujući dug.

Bank of America je takođe među bankama koje podržavaju akviziciju kompanije Twitter Inc od milijardera Elona Maska vrednu 44 milijarde dolara, što je posao stavljen na čekanje nakon što je Mask odustao. Tviter je tužio da ga primora da završi transakciju.

Za neke, neizvesnost tržišta zaslužuje pristup čekanja i gledanja.

„Dug preuzet u sistem treba da se plasira, a investitori u kapital su oprezni, što ograničava aktivnost LBO“, rekla je Anu Ajengar, globalni ko-šef M&A u J.P. Morganu, govoreći o otkupima uz pomoć leveridža.

Prema podacima Refinitiva, cena postojećih kredita na S&P Leverged Loan Indeksu pala je na najniži nivo u dve godine u julu. Iako je smanjio gubitke, ovogodišnji pad indeksa odražava širi pritisak na dužnička tržišta i rastuću zabrinutost da bi monetarno pooštravanje Fed-a moglo da izvrši pritisak na rizičnije zajmoprimce.
Dva fonda kojima se trguje na berzi koji prate kredite sa leveridžom, SPDR Blackstone Senior Loan ETF i Invesco Senior Loan ETF, pali su za 4,9% i 3%, respektivno, od početka godine.

„I dostupnost i troškovi finansiranja duga za sponzore postali su izazov u ​​nekim situacijama, posebno na tržištima sindiciranih zajmova“, rekao je Stiv Arkano, globalni šef prakse za transakcije advokatske firme Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP , o izazovu sa kojim se suočavaju preduzeća za otkup.

Tržište kredita prolazi kroz talas reprice nakon povećanja kamatnih stopa Fed-a, kaže Minesh Patel, viši direktor S&P Global Ratings.

„Prava suština problema je u tome što su se tržišta promenila“, rekao je Patel. Stope zaduživanja postaju sve skuplje za kompanije sa nižim kreditnim rejtingom, rekao je on, pozivajući se na studiju S&P-a čiji je koautor.

Finansiranje sa leveridžom bilo je unosno za velike banke poslednjih godina, tako da očekivani gubici neće biti previše alarmantni, rekao je Mark Kuper, izvršni direktor Solomon Partners, investicione banke u Njujorku.

Velike banke će biti „slomljene“ u poslednjem naletu nestabilnosti, ali „oni su veliki momci“, rekao je on. „Oni će uzeti svoje otpise i krenuti dalje.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter