POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Američki dolar ostao čvrst naspram glavnih valuta

Američki dolar je ostao čvrst naspram glavnih valuta u utorak dok su tenzije eskalirale u Rusiji, a investitori se fokusirali na američke podatke koji mogu odrediti vreme i pravac daljih povećanja kamatnih stopa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio u ponedeljak da je dozvolio da neuspela pobuna potraje koliko je trajala kako bi se izbeglo prolivanje krvi, a ta kriza je dovela do rasta dolara na 15-mesečni maksimum naspram rublje.

Indeks dolara je pao za 0,22% na 102,510, nakon što je u ponedeljak ostvario rast od 0,46%.

Ruska rublja je oslabila za 0,41% naspram dolara na 84,75, nakon što je dostigla najslabiji nivo od marta 2022. godine.

Dolar je oslabio naspram jena nakon što je japanski ministar finansija Shunichi Suzuki izjavio da su primećeni oštri i jednostrani pokreti na deviznom tržištu, ponavljajući komentare šefa diplomatske službe za valute od ponedeljka.

Japan je intervenisao prošle godine kako bi ojačao jen kada je oslabio ispod nivoa od 145 jena za dolar. Jen je ojačao za 0,01% na 143,51 jena za dolar.

Američki podaci ove nedelje uključuju nove porudžbine trajne robe, podatke o stanogradnji i potrošačke ankete od strane The Conference Board-a i Univerziteta u Michiganu.

Učesnici na tržištu očekuju da će Federalne rezerve povećati ciljnu kamatnu stopu za 25 baznih poena u julu, ali dalji put je manje jasan.

“Imaćemo mnogo američkih indikatora koji, prema mom mišljenju, neće biti jednoznačni, tako da neće postojati snažan zamah, barem danas”, rekao je Masafumi Jamamoto, glavni valutni strateg u Mizuho Securities.

“Dva dodatna povećanja kamatnih stopa nisu u potpunosti ukalkulisana na tržištu. Ako američki ekonomski podaci budu snažni, tada će dalje ukalkulisanje ta dva povećanja podići dolar”, dodao je Jamamoto.

Evro je ojačao za 0,28% na 1,09365 dolara pre obraćanja predsednice Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, na ECB Forumu o centralnom bankarstvu u Sintri, Portugal.

Funta je trgovana po kursu od 1,2739 dolara, što predstavlja rast od 0,21% tokom dana.

Dolar je pao za 0,40% naspram kineskog juana na 7,2151 dolara nakon dostizanja sedmomesečnog maksimuma. 

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter