PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Američki trezor iznad 3% ali Volstrit u padu.

Akcije u Sjedinjenim Američkim Državama su pale u sredu pošto su se prinosi na državni trezor popeli iznad psihološki kritičnih 3% i cene nafte su porasle, što je izazvalo zabrinutost zbog inflacije i povećanja kamatnih stopa.

U širokoj rasprodaji, S&P 500 je izgubio više od 1%, razbijajući dvodnevni niz rasta.

Akcije Intel Corp pale su za 5,3% nakon što je Citi po drugi put za nedelju dana snizio svoje projekcije zarade za ovog proizvođača čipova.
Citi predviđa da će korporacija unapred objaviti slabiju nego što se očekivalo zaradu u drugom kvartalu zbog neizvesnosti u pogledu potražnje za personalnim računarima. Ostale akcije čipova su takođe pale.

Robert Pavlik, viši portfolio menadžer u Dakota Wealth u Ferfildu, Konektikat, rekao je da prinos 10-godišnjeg trezora je porastao za preko 3% i da je to najverovatnije jedan od razloga današnjeg pada tržišta.

Ljudi su fokusirani na taj nivo jer on označava povećanje kamatnih stopa kao i odraz inflacije i nestabilnosti tržišta.

pexels olof nyman 2170649 1
Američki trezor iznad 3% ali Volstrit u padu. 2

Referentni prinos 10-godišnjeg trezora u Sjedinjenim Državama porastao je nakon što je Ministarstvo finansija videlo slab odgovor na prodaju desetogodišnjih zapisa.
Na akcije imaju tendenciju da negativno utiču rastuće kamatne stope.

Dow Jones Industrial Average pao je za 269,24 poena, ili 0,81%, na 32.910,9, S&P 500 je izgubio 44,91 poen, ili 1,08%, i sada je na na 4.115,77 a Nasdaq Composite je pao 88,96 poena, ili 0,73%, na 12.086,27.

Investitori su takođe oprezni pred podacima o potrošačkim cenama u Sjedinjenim Američkim Državama u petak. Predviđa se da će inflacija ostati visoka u maju, iako se očekuje da će osnovne potrošačke cene, koje isključuju nestabilne prehrambene i energetske sektore, smanjiti na godišnjem nivou.

U nastojanju da se izbori sa inflacijom, predviđa se da će američke Federalne rezerve povećati stope za 50 baznih poena na svakom od svojih sastanaka u junu i julu, a sličan potez je verovatan i u septembru.

Obim na američkim berzama iznosio je 10,62 milijarde akcija, u poređenju sa prosekom od 12,26 milijardi akcija za celu sesiju u poslednjih 20 trgovačkih dana.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter