POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Analiza EUR/USD za narednu nedelju (30.10.2022.) – Uloge se menjaju, sledeće nedelje dolaze FED i GDP

  • Bruto domaći proizvod (GDP) Sjedinjenih Država nadmašio je tržišna očekivanja u Q3.
  • Evropski rast i monetarna politika Federalnih rezervi SAD iduće nedelje uzimaju scenu.
  • EUR/USD nije uspeo da zadrži paritet, što je crvena zastava za one koji se nadaju prelaznom dnu.

EUR/USD par je u porastu drugu nedelju zaredom, završavajući ga na oko 0.9950. Američki dolar (USD) započeo je nedelju u zaleđu, produžavajući prethodni nedeljni pad usred spekulacija da će američke Federalne rezerve (Fed) uskoro usporiti tempo kvantitativnog zaoštravanja. U isto vreme, oštećeni evro je ostao prigušen, pošto su nedavni evropski podaci pokazali da ekonomski pad nastavlja da raste. Stvari su se promenile u četvrtak, pošto su prvostepeni događaji iz Evrope i Sjedinjenih Država ostavili tržišne igrače sa gorkim ukusom u ustima.

Evropska centralna banka odbacila smernice
Centralne banke su ostale u oku oluje, a Evropska centralna banka (ECB) je u četvrtak objavila svoju odluku o monetarnoj politici. Predsednica Kristin Lagard i dr. povećao tri glavne stope za po 75 baznih poena i uveo promene u program Ciljanih dugoročnih operacija refinansiranja (TLTRO) III kako bi se dodatno pooštrio finansijski sistem. ECB je takođe rekla da će kreatori politike okrenuti leđa budućim smernicama jer to podstiče ionako visoku neizvesnost.

Predsednica Kristin Lagard je takođe ponovila da je inflacija previsoka, uz napomenu da je ekonomska aktivnost verovatno značajno usporila u trećem kvartalu godine i da će verovatno dodatno usporiti u narednim kvartalima. Njene reči su pročitane kao pesimistične, vršeći pritisak na evro i gurajući EUR/USD dalje od njegovog nedavnog vrha na 1.0093.

Optimalan američki bruto domaći proizvod
Sjedinjene Države (SAD) nisu ostale iza. Zemlja je objavila preliminarnu procenu bruto domaćeg proizvoda (GDP) za treći kvartal, koja je donela pozitivno iznenađenje. Izveštaj je pokazao da je ekonomija rasla na godišnjem nivou od 2,6% u tri meseca do septembra, što je bolje od očekivanih 2,4% i vraćanje negativnog trenda za prethodna dva kvartala. Američki dolar je bio pod blagim pritiskom prodaje zbog naslova, jer su berze smatrale da je naslov ohrabrujući. Istovremeno, prinosi američkih državnih obveznica naglo su se povukli sa višegodišnjih maksimuma, dodajući pritisak na američki dolar.

Vest je šokirala finansijska tržišta uoči odluke o monetarnoj politici Federalnih rezervi SAD, koja je zakazana za sledeću sredu, 2. novembra. Evropa će objaviti podatke o bruto domaćem proizvodu ispred FED-a, a očekuje se da će privreda EU porasti za 0,7% QoQ u trećem kvartalu godine.

Tržišni igrači moraju da pronađu mogućnosti trgovanja u prilično neurednom scenariju. Inflacija je skočila na rekordno visok nivo u velikim ekonomijama nakon što su rane faze pandemije COVID-19 zaustavile globalnu ekonomsku aktivnost. Rastuće cene zatekle su vlade i kreatore politike nespremne i preplavile njihove finansijske sisteme likvidnošću, što je doprinelo naglom rastu cena. Većina centralnih banaka brzo je promenila kurs, sa Federalnim rezervama kao i uvek na čelu, i brzo započeto kvantitativno zaoštravanje. Pad isušivanja likvidnosti je povećan rizik od usporavanja privrednog rasta. Kako je godina odmicala, inflacija nije davala znake popuštanja, ali se privredna aktivnost jasno smanjivala. U ovom trenutku, izveštaj američkog GDP-a je mnogo relevantniji od stvarne reakcije tržišta, jer pokazuje da bi zemlja mogla da se odupre većem povećanju stopa.

Sledeće što dolazi su američke FED
Fed je, kao i obično, predvodio put kvantitativnog zaoštravanja, dok je među poslednjima reagovala Evropska centralna banka. I dok prvi misli da je već učinio dovoljno, drugi ima dug put. Pokazalo se da je rast u Sjedinjenim Državama otporan, dok vlasti Evropske unije slikaju sumornu sliku. Fed bi mogao da uspori tempo zaoštravanja i nada se da će referentna stopa od 3,25 odsto ohladiti inflaciju bez štete za rast. ECB, s druge strane, mora da se nosi ne samo sa rekordnom inflacijom i usporavanjem rasta, već i sa energetskom krizom.

U međuvremenu, finansijska tržišta su bombardovana izveštajima o američkim zaradama i rastućim tenzijama između EU i Rusije, pri čemu je Rusija uvek spremna da zapreti nuklearnim ratom.

Sjedinjene Države su u petak objavile osnovni indeks cena za ličnu potrošnju (PCE), koji je porastao u septembru, dostigavši 5,1% na godišnjem nivou sa 4,9% u avgustu. Osnovni indeks cena PCE je preferirani merač inflacije Federalnih rezervi, i jasno je da ovo nije dobra vest uoči saopštenja centralne banke.

Očekuje se da će Fed sledeće nedelje još jednom povećati stope za 75 baznih poena i utabati put za manja povećanja kamatnih stopa nakon toga. Tržišni igrači očekuju povećanje od 50 baznih poena u decembru, i još jedno slično na prvom sastanku 2023.

Neravnoteža između centralnih banaka je bila jedan od razloga zašto je EUR/USD u septembru pao na najniži nivo od 0.9535 u poslednje dve decenije. Potonji oporavak bio je povezan sa spekulacijama da će Federalne rezerve usporiti tempo zaoštravanja, ali i čvršće akcije. Što se tiče poslednjeg, kolaps velikih kompanija na kraju nedelje dao je američkom dolaru šansu da se vrati, a EUR/USD je ponovo trgovao ispod pariteta, što ne izgleda dobro za budućnost evra.

Pored odluke Fed-a i GDP-a EU, makroekonomski kalendar će sledeće nedelje doneti oktobarski ISM Manufacturing PMI Sjedinjenih Država i ISM (ISM Manufacturing Index) Services PMI (Purchasing Managers Index) za isti mesec. Sledećeg petka, SAD će objaviti oktobarski izveštaj o platnim spiskovima (NFP) bez poljoprivrede, za koji se očekuje da će pokazati da je ekonomija dodala 200.000 novih radnih mesta i da je stopa nezaposlenosti porasla sa trenutnih 3,5% na 3,6%. Takođe je vredno dodati da će svoje odluke o monetarnoj politici objaviti i Rezervna banka Australije (RBA) i Banka Engleske (BoE).
RBA i Banka Kanade (BoC) su prve usporile tempo kvantitativnog zaoštravanja.

Nadamo se da će ažuriranja sledeće nedelje pomoći špekulativnom interesu da se odluči i da je EUR/USD određeni put.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter