POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Apple nudi iPhone 15 po retkom popustu u Kini kako se konkurencija pojačava

Apple nudi retke popuste na svoje iPhone uređaje u Kini, smanjujući maloprodajne cene za čak 500 juana ($70) usled rastućeg konkurencijskog pritiska na najvećem svetskom tržištu pametnih telefona.

Američki tehnološki div je smanjio cene nekih modela iPhone-a za 5%, kako je prikazano na njegovom kineskom sajtu u ponedeljak. Ova vremenski ograničena promocija, označena kao događaj povodom kineske Nove godine, trajaće od 18. do 21. januara kao priprema za praznik sredinom februara.

Prodaja najnovije serije iPhone 15 uređaja kompanije Apple bila je daleko lošija u Kini u poređenju sa prethodnim modelima.

Domaći konkurenti poput Huawei Technologies i Xiaomi nude konkurentske modele, dok su neki izvori naveli da neke kompanije i vladine agencije ograničavaju korišćenje Apple uređaja od strane svojih zaposlenih, što podseća na ograničenja kineskih aplikacija od strane američke vlade iz bezbednosnih razloga.

Prodaja iPhone-a u Kini pala je za 30% u prvoj nedelji 2024. u poređenju sa istim periodom prethodne godine, kako su naveli analitičari kompanije Jefferies u belešci za klijente, nakon pada od 3% tokom cele 2023. godine. Analitičari očekuju da će konkurentska situacija postati teža ove godine.

Apple nije smanjivao cene svojih najnovijih iPhone uređaja godinama. Ovi popusti dolaze nakon što je iznenadio tržište ne povećavši cene za seriju iPhone 15 tokom njenog lansiranja u septembru.

Online platforme za kupovinu, uključujući Pinduoduo, već su od početka godine smanjivale cene iPhone 15 i iPhone 15 Pro uređaja za čak 16%.

Nicole Peng, viša potpredsednica istraživačke kompanije Canalys, izjavila je da ovi popusti nisu iznenađenje jer je Apple pod pritiskom da poveća prodaju širom sveta, a posebno u Kini, usled sve jače konkurencije i rastuće nevoljkosti obožavalaca Apple-a da nadograđuju svoje uređaje.

“Jasno je da Huawei doživljava povratak”, rekla je Peng, “Neki kineski potrošači mogu se vratiti korišćenju Huawei uređaja iz patriotizma.”

Canalys očekuje da će prodaja Apple uređaja ove godine ostati nepromenjena širom sveta uz blagi pad u Kini.

Apple nije odgovorio na zahtev za komentar.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter