POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Apple obnavlja liniju Mac računara i cene sa novom familijom čipova

Apple je u ponedeljak predstavio nove MacBook Pro i iMac računare i tri nova čipa za njihovo napajanje, pri čemu je kompanija saopštila da je redizajnirala svoje grafičke procesorske jedinice (GPU), ključni deo čipa gde Nvidia dominira tržištem.

Nove računare i M3, M3 Pro i M3 Max čipove su predstavili na online događaju koji je bio snažno usmeren na profesionalne korisnike.

U Sjedinjenim Američkim Državama, 14-inčni MacBook Pro laptop će koštati od 1.599 dolara, dok verzija od 16 inča počinje od 2.499 dolara. Novi iMac desktop sa M3 familijom čipova košta od 1.299 dolara. Neki će biti dostupni sledeće nedelje, dok će drugi biti dostupni tek kasnije u novembru.

Apple je doživeo procvat svog Mac poslovanja, povećavajući svoj tržišni udeo na skoro 11% od 2020. godine kada je raskinuo saradnju sa Intelom i počeo koristiti svoje sopstveno dizajnirane čipove kao srce svojih mašina, prema preliminarnim podacima IDC-a.

Kao deo fokusa na poslovne korisnike, u ponedeljak su predstavili novu funkcionalnost sigurnog deljenja ekrana koja će im omogućiti pristup svojim mašinama sa udaljenih lokacija.

Apple-ovi prilagođeni čipovi, koji koriste tehnologiju dizajna kompanije Arm Holdings, dali su Mac računarima bolju vijek trajanja baterije i, za neke zadatke, bolje performanse u odnosu na mašine koje koriste Windows operativni sistem kompanije Microsoft.

FP Linkedin 1028 x 628 px 2 1
Apple obnavlja liniju Mac računara i cene sa novom familijom čipova 3

Za razliku od drugih proizvođača laptopova koji bi mogli da kombinuju centralnu procesorsku jedinicu (CPU) od Intela sa GPU-om od Nvidia-e, Apple je spojio oba dela u svojim Apple silikonskim čipovima, za koje tvrdi da mu daju bolje performanse od konkurencije.

Promene koje je Apple uveo na tržište su podstakle kompaniju Qualcomm da udvostruči napore kako bi napravila Arm bazirane čipove za Windows, objavljujući prošle nedelje planove za izlazak čipa koji je brži i energetski efikasniji od nekih Apple ponuda. Reuters je prošle nedelje izvestio da Nvidia takođe planira da uđe na tržište PC računara najranije 2025. godine.

Poslovna kupovina

Apple je nove mašine jasno usmerio prema dizajnerima, muzičarima i softverskim developerima, pri čemu je naglasio da način na koji koristi memoriju može biti iskorišćen od strane istraživača veštačke inteligencije, čiji su chatbotovi i drugi kreacije često ograničeni količinom podataka koji mogu biti smešteni u računaru.

Takođe je promenio svoju ukupnu liniju računara na načine koji bi mogli promeniti ponašanje poslovnih kupaca.

Smanjujući američku cenu novog MacBook Pro računara od 14 inča sa 1.999 dolara na 1.599 dolara, Apple je izgleda eliminisao jeftiniji model MacBook Pro računara od 13 inča od 1.299 dolara koji je bio popularan kod poslovnih korisnika, rekao je Ben Bajarin, izvršni direktor i glavni analitičar u Creative Strategies.

Ova promena će verovatno razjasniti izbor između modela kompanije, podstičući izbor između produktivnih MacBook Air modela od Apple-a koji koštaju najviše 1.299 dolara ili nove startne cene od 1.599 dolara za MacBook Pro modele.

FP Linkedin 1028 x 628 px 3 1
Apple obnavlja liniju Mac računara i cene sa novom familijom čipova 4

U Apple-u, Mac je donio 40,18 milijardi dolara prihoda u fiskalnoj 2022. godini, što čini oko 11% njihovih prihoda. Iako je to bilo povećanje od 14% u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu, prodaja ove godine usporila se zajedno sa celom industrijom PC-ja, koja je pretrpela postpandemijski pad.

Apple nije naveo ko proizvodi čipove, ali analitičari veruju da je to Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, koja koristi istu tehnologiju za izradu čipova za najbolje modele iPhone-a 15.

Tokom događaja, Apple-ovi izvršni direktori upoređivali su performanse novih MacBook i iMac mašina sa starijim Apple mašinama sa Intel čipovima, naglašavajući koliko brzinu bi korisnici primetili nadogradnjom na uređaje sa Apple sopstvenim čipovima.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter