POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Apple potpisuje ugovor sa Luxshare za proizvodnju iPhone-a u Kini

Kompanija Apple Inc je spremna da potpiše ugovor sa kineskim proizvođačem Luxshare Precision Industry Co Ltd za proizvodnju premijum modela iPhone-a, objavio je Financial Times u sredu, pozivajući se na izvore upoznati s tim.

Luxshare proizvodi male količine iPhone 14 Pro Max u svojoj fabrici u Kunšanu, kako bi nadoknadio izgubljenu proizvodnju u Foxconn-ovoj fabrici u Džengdžouu prošle godine, dodaje se u izveštaju.

Luxshare, koji je osnovan 2004. godine, postao je dobavljač kompanije Apple 2011. godine i stalno je napredovao u lancu vrednosti hardverskog giganta, od pravljenja konektorskih kablova za iPhone i Macbook do proizvodnje Airpods uređaja.

Proizvođač iPhone-a i Luxshare nisu odmah odgovorili na zahteve Rojtersa za komentar.

Analitičari su očekivali da će Apple diversifikovati svoju bazu dobavljača usred prekida proizvodnje u Kini zbog nemira zaposlenih u fabrici kojom upravlja Foxconn i blokade izazvane COVID-19.

Foxconn, formalno poznat kao Hon Hai Precision Industry i Pegatron Corp do sada su imali dominantnu poziciju u Apple-ovom lancu snabdevanja.

Apple je u novembru upozorio na manje isporuke svojih premium modela iPhone 14 nakon značajnog smanjenja proizvodnje.

Volstrit očekuje da će isporuke Apple iPhone-a skliznuti u prazničnom tromesečju nakon što je fabrika Foxconn-a u kineskom gradu Džengdžou bila teško pogođena krajem prošle godine nakon što su izbijanje COVID-19 i mere koje su preduzete radi kontrole virusa navele hiljade radnika da odu.

Fabrika Foxconn-a se skoro vratila u punu proizvodnju, a njene isporuke u decembru dostižu oko 90 odsto prvobitnih planova, rekli su izvori Rojtersu u utorak.

Industrijska istraživačka kompanija TrendForce saopštila je u subotu da je Apple odlučio da zaposli Luxshare kao jednog od asemblera za predstojeći iPhone 15 Pro Max.

TrendForce je dodao da se Luxshare-ova jedina fabrika za sklapanje iPhone-a nalazi u Kini i da ne planira da postavi proizvodnu liniju za iPhone u svojoj fabrici u Vijetnamu gde sklapa Apple dodatnu opremu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter