POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Apple predviđa nastavak pada prodaje, akcije padaju 2%!

Apple je u četvrtak predvideo da će pad prodaje nastaviti i u tekućem kvartalu, što je dovelo do pada akcija uprkos nadmašivanju ciljeva prodaje i profita Vol Strita u trećem kvartalu.

Akcije Apple-a pale su oko 2% nakon što je kompanija predvidela mogući četvrti uzastopni kvartal smanjenja prodaje. Upravo završeno razdoblje je obeležila snažna prodaja usluga, ali slabija od očekivane. Rukovodstvo je izjavilo da će se prodaja iPhone-a poboljšati u četvrtom kvartalu.

Apple se nalazi u delikatnoj poziciji, dok njegov sledeći veliki proizvod – Vision Pro mixed-reality naočare – još nije u rukama potrošača.

Apple je saopštio da su prihodi za fiskalni treći kvartal pali za 1,4% na 81,8 milijardi dolara, a dobit po akciji je porasla za 5% na 1,26 dolara. To je nadmašilo očekivanja analitičara od 81,69 milijardi dolara i 1,19 dolara po akciji, prema podacima IBES-a iz Refinitiv-a. Slabija prodaja iPhone-a je bila balansirana snažnom prodajom u segmentu usluga koji uključuje Apple TV+ i prodaju u Kini koja je porasla za 8% u odnosu na prethodnu godinu.

Finansijski direktor Apple-a, Luca Maestri, izjavio je da kompanija očekuje sličan prihod u poređenju s prošlogodišnjim kvartalom koji se završava u septembru. 

Apple očekuje bruto profitnu maržu u septembarskom kvartalu od 44% do 45%, iznad očekivanja analitičara od 43,4%, prema podacima Refinitiv-a. 

Direktor Apple-a, Tim Cook, rekao je za Reuters u intervjuu da je povećana potrošnja na istraživanje i razvoj delimično pokrenuta radom na generativnoj veštačkoj inteligenciji, istom polju koje pokreće potrošnju kod drugih velikih tehnoloških kompanija.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter