POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Australijski Treasury Wine beleži veći profit od prodaje u SAD a cena raste

Treasury Wine Estates Ltd je u četvrtak zabeležio porast godišnjeg profita od 5,3%, pošto su snažna prodaja i povećanje cena u SAD više nego nadoknadili udar ogromnih kineskih carina na australijsko vino.

Najveći samostalni proizvođač vina na svetu preusmerava snabdevanje svojih cenjenih vina sa etiketom Penfolds u Sjedinjene Države, Evropu i domaću zemlju otkako je Kina uvela antidampinšku carinu na neka australijska vina krajem 2020.

Kompanija, koja takođe poseduje brendove Wolf Blass i Wynns, između ostalih, saopštila je da je neto prihod od prodaje u njenoj jedinici u Americi porastao za 2,5%, zahvaljujući naporima da proširi svoje prisustvo na tržištu, uključujući saradnju sa reperom Snup Dogom.

Potražnja za vinima sa etiketom Penfolds, najpremijum ponudom kompanije, ostala je jaka uprkos rastućoj inflaciji u Sjedinjenim Državama i Evropi. Dok je ukupan neto prihod od prodaje za ovaj segment pao za 9,1%, prodaja na tržištima van Kine se više nego udvostručila.

Iz TWE su izjavili da podižu cene u svim divizijama kako bi nadoknadili uticaj viših ulaznih troškova i da očekuju da će dodatno poboljšati svoje marže 2023.

Program za optimizaciju globalnog lanca snabdevanja Treasury Wine-a, koji je uveden 2021. godine, pomogao je kompaniji da uštedi 90 miliona australskih dolara (62,47 miliona dolara), što je više od ranijih procena od 75 miliona avstralskih dolara, i nadoknadi uticaj viših ulaznih troškova.

„Očekujemo da će TWE ostvariti snažan rast zarade u 23. fiskalnoj godini, odražavajući oporavak COVID-a u svojim kanalima veće marže“, rekli su analitičari Morgan Stanley-a.

Trezor je objavio profit koji se može pripisati 263,2 miliona australijskih dolara za godinu završenu 30. juna, više od 250,0 miliona australijskih dolara prijavljenih pre godinu dana, ali ispod procene od 282 miliona australijskih dolara od Morgan Stanley.
Ukupni prihodi od prodaje pali su za 3,6%.

Akcije Treasury Wine su pale za oko 1,5% u ranom trgovanju, dok je širi marker pao za 0,5%.

Kompanija je saopštila da je njen dugoročni finansijski cilj i dalje postizanje održivog rasta, visokog jednocifrenog rasta prosečne zarade i marže operativne zarade grupe od više od 25%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter