POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Azijska fabrička aktivnost usporila u maju; zatvaranja u Kini nose posledice

Aktivnosti fabrika u Aziji su usporile jer su Kineske teške mere protiv korona virusa nastavile da remete lance snabdevanja i umanjuju potražnju, dodajući nevolje za nekoliko privreda u regionu koje su već pod pritiskom olujnih cena materijala.

Proizvođači su usporili aktivnost prošlog meseca u zemljama, počevši od Japana do Tajvana i Malezije, izazovi sa kojim se suočavaju kreatori politike u borbi protiv inflacije strožom finansijskom politikom – a da pritom ne onemogućavaju rast.

Kineski indeks kupovne moći (PMI) iznosio je 48,1 u maju, neznatno više u odnosu na 46,0 prethodnog meseca, ali je ostao ispod praga od 50 poena koji razdvaja kontrakciju od rasta.

Ishod je bio u skladu sa zvaničnim saznanjima u utorak koja su pokazala da je Kineska fabrička aktivnost usporila. Dok su COVID-19 mere u nekim gradovima ukinute, one i dalje teško utiču na poverenje i potražnju.
Prekidi u obezbeđivanju lanca distribucije robe mogli bi se malo po malo olakšati kako se izolacija u Šangaju završava. Međutim, nismo izašli iz šume jer Kina nije u potpunosti napustila svoju politiku nulte-COVID-a.

Rastuća inflacija primorava neke Azijske centralne banke da pooštre finansijsku politiku. Zajedno postoji šansa za nestabilnost tržišta zbog povećanja Američkih kamatnih stopa. S obzirom na takve slojeve rizika, azijska ekonomija bi mogla ostati slaba tokom većeg dela ove godine.

Kina se ohladila

Zaključavanja u Kini su su usporila regionalni i međunarodni lanac snadbevanja, zajedno sa Japanom i Južnom Korejom, koji su takođe znatno usporili u proizvodnji.

Japanska proizvodna aktivnost je snažno rasla najslabijim tempom u poslednja 3 meseca, a proizvođači su prijavili rast cena proizvodnje, što je pokazao i Japanski indeks kupovne moći, jer su posledice Kineske izolacije, a samim tim i sukob u Ukrajini, izvršili pritisak na ekonomiju. PMI Japan pao je na sezonski prilagođenih 53,3 u odnosu na 53,5 iz prethodnog meseca, što je najsporiji tempo od februara.
I proizvodnja i nove porudžbine su rasle blažim stopama, pri čemu su ove poslednje rasle najslabijim tempom tokom osam meseci usred kontinuiranog prekida lanca snadbevanja i povećanja cena materijala.

Fabrička aktivnost na Filipinima je istovremeno usporila na 54,1 u odnosu na 54,3 u aprilu, dok je za Maleziju pala na 50,1 sa 51,6 u aprilu, pokazali su PMI podaci iz tih zemalja. Proizvodna aktivnost Tajvana iznosila je 50,0 u maju, u odnosu na 51,7 u aprilu.

U tračku nade, izvoz Južne Koreje rastao je bržim tempom nego mesec dana ranije, pošto je povećanje isporuka u Evropu i SAD nadoknadilo posledice iz Kine. Mesečni podaci o trgovini Južne Koreje, koji među prvima izbacuju podatke na listi velikih izvoznih ekonomija, uzima se u obzir kao jedan od vođa međunarodne trgovine.

Indijska fabrička aktivnost se povećala tempom boljim od očekivanog, sa velikom potražnjom uprkos visokoj inflaciji.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter