POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Azijske akcije blago opadaju, Evropa danas mešovito

Azijske akcije su pale u četvrtak, a dolar je bio blizu najviše vrednosti u poslednja tri nedelje kako su trgovci smanjili uloge o strmim i ranim smanjenjima kamatnih stopa ove godine. Indeks MSCI za azijsko-pacifičke akcije izvan Japana pao je 0,17% i kretao se ka trećem uzastopnom danu gubitaka na ozbiljan početak godine. Nikkei indeks Japana je pao 0,5% na svom prvom danu trgovanja u godini.

U Evropi, fjučersi ukazuju na mešovito otvaranje tržišta. Fjučersi Eurostoxx 50 su bili niži za 0,04%, nemački fjučersi DAX su pali za 0,07%, dok su britanski FTSE fjučersi dodali 0,08%.

Zapisnici sa sastanka Federalnih rezervi održanog 12. i 13. decembra, objavljeni u sredu, pokazali su rastući osećaj među donosiocima odluka da je inflacija pod kontrolom i izrazili zabrinutost zbog rizika od “preterano restriktivne” monetarne politike na ekonomiju.

“Aktuelni zapisnici Fed-a sugerišu da su mnogi članovi podržali narativ o ‘dužem trajanju viših kamatnih stopa’, dok su oni koji su predviđali smanjenje kamatnih stopa 2024. godine smatrali da će smanjenja doći kasnije te godine”, rekao je Kvinisi Krosbi, glavni globalni strateg za LPL Financial.

Krosbi je u mejlu naveo da zapisnici podsećaju na “nesiguran” put politike, što ukazuje da bi očekivanja za smanjenje kamatnih stopa u martu možda trebalo dodatno smanjiti.

Tržišta sada procenjuju 70% šanse da će Fed smanjiti kamatne stope u martu, u poređenju sa 90% pre nedelju dana, prema CME FedWatch alatu.

Investitori su takođe malo smanjili svoja očekivanja za ovu godinu, sa futures trgovima koji pokazuju da se očekuje manje od 150 baznih poena (bps) olakšanja ove godine, u odnosu na 160 bps prošle nedelje.

Goldman Sachs analitičari ipak očekuju prvo smanjenje kamatnih stopa u martu i ukupno pet smanjenja tokom godine, nazivajući komentare u zapisnicima dovish.

“Smtramo da je već jasno da inflacija održivo opada … komentar implicira da kada se ovaj prag ispuni, kamatna stopa ne bi trebalo više da bude restriktivna, ne samo da bi smanjenja trebalo da počnu”, naveli su u belešci klijentima.

Fedovi zvaničnici su u decembru predvideli 75 bps smanjenja kamatnih stopa u 2024. godini, što je dovelo do uloga na tržištu novca da će iznositi oko dvostruko veću količinu i podstaklo reli akcija i obveznica pred kraj godine.

Predsednik Federalnih rezervi Richmonda, Tomas Barkin, rekao je u sredu da američka centralna banka “ostvaruje stvarni napredak” u obuzdavanju inflacije, a da pritom ne nanosi veliku štetu tržištu rada, s nadom da će se “meko sletanje” “sve više moći zamisliti”.

Fokus će sada biti na dugo očekivanom izveštaju o nezaposlenosti u SAD-u koji je zakazan za petak kako bi pružio dodatne smernice o tržištu rada koje je pokazalo znakove opuštanja.

Otvorena radna mesta u SAD-u pala su za 62.000 na 8,79 miliona treći mesec zaredom u novembru, saopštio je Ministarstvo rada u svojoj mesečnoj anketi o otvorenim radnim mestima i promeni radne snage, ili JOLTS izveštaju, u sredu.

U Aziji, kineske akcije su i dalje pod pritiskom, sa neizvesnostima o oporavku druge najveće svetske ekonomije koja drži investitore daleko. “Plavi čip” CSI 300 indeks je pao 1,31%, dok je Hang Seng indeks Hong Konga pao 0,70%.

Privatni sektor je u četvrtak pokazao da se usluge u Kini proširuju u decembru najbržim tempom u pet meseci zahvaljujući solidnom rastu novih poslova, za razliku od zvanične ankete koja je pokazala da se podindeks aktivnosti usluga ponovo smanjio na kraju 2023. godine.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter