POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Azijske akcije padaju jer stanje u ekonomiji ostaje neizvesno. Kriza svuda u svetu.

U ponedeljak ujutru, azijsko-pacifičke akcije bile su uglavnom niže, pošto su investitori procenjivali izglede za ekonomski rast najvećih svetskih ekonomija i da li će se nedavna rasprodaja nastaviti.

Japanski Nikkei 225 je ojačao za 0,45% do 22:25 po istočnom vremenu, dok je južnokorejski KOSPI pao za 0,01%.

Indeks ASX 200 porastao je 0,05% u Australiji. Australijska valuta je porasla nakon što su australijska Laburistička partija odnela ubedljivu pobedu na izborima u subotu, a Entoni Albanez položio je zakletvu kao 31. premijer te zemlje ranije tokom dana.

Hongkonški indeks Hang Seng pao je za 1,29%.

Shanghai Composite je pao za 0,44%, dok je Shenzhen Component pao za 0,32%.

Narodna banka Kine je u petak zadržala jednogodišnju osnovnu kamatnu stopu (LPR) na 3,7%, dok je snizila petogodišnju LPR na 4,45%.

pexels olya kobruseva 5561913
Azijske akcije padaju jer stanje u ekonomiji ostaje neizvesno. Kriza svuda u svetu. 2

Stanje u svetu

Fjučersi Nasdaq 100 i S&P 500 porasli su za oko 1%, ali je S&P 500 pao sedmu uzastopnu sedmicu u nizu padova, koja nije viđena od 2001. godine.
Američki investitori su raspravljali o strožoj monetarnoj politici američkih Federalnih rezervi jer zabrinutost i dalje raste zbog usporavanja privrede.

Ipak, zabrinutost zbog pada ekonomskog razvoja i aktuelnog rata u Ukrajini, koji je počeo ruskom operacijom 24. februara, ostaje. Zbog te situacije, cene roba su ostale visoke, a lanci snabdevanja su pogođeni stalnim restriktivnim merama Kine u vezi sa COVID-19.

“Pošto makroekonomske zabrinutosti koje proizilaze iz agresivnog monetarnog zaoštravanja, sukoba Rusije i Ukrajine i strogih kineskih ograničenja COVID-19 i dalje postoje, očekujemo veliku volatilnost na tržištu“, rekla je menadžerka portfelja globalnih akcija Federated Hermes Ltd. Louise Dudlei u svojoj izjavi.


Investitori sada čekaju zapisnik sa poslednjeg sastanka FED-a, koji se očekuje u sredu.
Predsednik Džejms Bulard iz Banke federalnih rezervi Sent Luisa sugerisao je da bi centralna banka trebalo da uvede seriju povećanja kamatnih stopa kako bi do kraja 2022. dostigla stope na 3,5 odsto, što bi, ako uspe, obuzdalo inflaciju i dovelo do popuštanja u 2023 ili 2024.

Članovima Upravnog saveta ECB, Robertu Holcmanu i Joakimu Najdželu, pridružiće se guverner Banke Engleske Endru Bejli kako bi razgovarali o inflaciji na kasnijoj sednici s druge strane Atlantika.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter