POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Azijske akcije rastu, Nikkei je na 33-godišnjem vrhu zbog optimizma u pogledu gornje granice duga

Većina azijskih akcija porasla je u ponedeljak dok su tržišta navijala za probni dogovor između američkih zakonodavaca o povećanju gornje granice duga i sprečavanju neplaćanja, dok se japanski Nikkei vratio na skoro 33-godišnje maksimume zbog poboljšanog apetita za rizikom.

Nikkei 225 je bio najbolji na azijskim tržištima, porastao za 1,4% na najviši nivo od jula 1990. Dobici su uglavnom vođeni velikim proizvođačima čipova i finansijskim akcijama, pošto su akcije tehnologije nastavile da imaju koristi od očekivanja da će interesovanje za veštačku inteligenciju pokretati potražnju za ovim godine.

Dobavljač Nvidia Corporation, Advantest Corp skočio je 5,2% na rekordno visok nivo i bio je najbolji na Nikkei. Indeks TOPIX je porastao 0.69%.

Druge azijske akcije takođe su napredovale na komentarima najviših demokratskih i republikanskih poslanika da su postigli provizorni dogovor o povećanju ograničenja američke potrošnje, jedva nedelju dana pre roka za neizvršenje obaveza u SAD. Sporazum bi sada trebalo da se suoči sa glasanjem u Kongresu ove nedelje, iako su neki kreatori politike i dalje ukazivali na nezadovoljstvo sporazumom.

Ipak, sporazum je pomogao da se reše nedeljama intenzivnih pregovora, koji su uzdrmali tržišta vođena rizikom sa izgledima za neizvršenje obaveza SAD. Očekuje se da će neizvršenje obaveza imati strašne posledice po globalnu ekonomiju, što će izazvati recesiju SAD i ugroziti tržišta duga.

Australijski indeks ASX 200 porastao je za 1,1%, dok je Taiwan Weighted indeks dodao 0,9%, pri čemu je poslednji takođe dobio podršku od dobitaka u teškim proizvođačima čipova.

Filipinske akcije dovele su do povećanja na tržištima jugoistočne Azije sa velikim rizikom, dok su fjučersi kojima se trguje u Singapuru za indijski indeks Nifty 50 ukazivali na pozitivno otvaranje.

Ipak, veći dobici su zadržani zbog zabrinutosti zbog rasta američkih kamatnih stopa, posebno nakon inflacije u petak iznad očekivanog.

Kineska tržišta su nastavila da zaostaju za svojim kolegama zbog uporne zabrinutosti zbog usporavanja ekonomskog oporavka u zemlji. Kineski indeks Shanghai Shenzhen CSI 300 pao je za 0,4%, dok je Shanghai Composite bio blago pozitivan.

Hongkonški indeks Hang Seng pao je za 0,2% nakon dugog vikenda.

Fokus ove sedmice je isključivo na podacima kineskog proizvodnog i uslužnog sektora za maj, nakon što su razočaravajući podaci za april izazvali zabrinutost zbog usporavanja rasta u najvećoj azijskoj ekonomiji.

Podaci tokom vikenda pokazali su da je industrijski profit zemlje opao u godini do aprila. Kina se takođe bori sa ponovnim porastom slučajeva COVID-19, za koji tržišta strahuju da bi mogao dodatno ugušiti ekonomski oporavak ove godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter