POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Azijske akcije su porasle; rast, strah od inflacije proverava dobitke

Azijske akcije su porasle u utorak ujutro pošto su pozitivni ekonomski podaci i nagoveštaji ublažavanja tenzija između Kine i SAD ponudili neki predah nedavnim rasprodajama, iako su uporni strahovi od globalne recesije i visoke inflacije držali većinu kupaca na odstojanju.

MSCI-jev pokazatelj azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana porastao je za 0,3%, pošto je izbrisao deo ranih jutarnjih dobitaka.
Indeks je do sada ove godine pao za 16 odsto, jer je zabrinutost da će centralne banke širom sveta gurnuti privrede u recesiju kako bi prekinule usijanu inflaciju naterala investitore da se zaklone.

Nudeći kratak predah nervoznim tržištima bio je izveštaj da Američki predsednik Džo Bajden naginje odluci o ublažavanju carina na robu iz Kine, kao i vesti da je kineski potpredsednik Liu He razgovarao sa ministrom finansija SAD Dženet Jelen.

Anketa koja pokazuje da je kineska uslužna aktivnost najbržim tempom u skoro godinu dana takođe je pomogla raspoloženju.
Vol strit žurnal je tokom noći izvestio da Bajden razmišlja o ukidanju nekih carina na kineski uvoz u pokušaju da uspori inflaciju.
Kineske akcije su, međutim, bile promenljive i odustale su od svojih ranih dobitaka, sa poslednjim padovima plavih čipova za 0,6%.

Bilo je i pozitivnih podataka iz Japana, gde se u junu aktivnost u sektoru usluga u zemlji povećala najbržim tempom u poslednjih osam godina, pošto je ublažavanje ograničenja zbog korona virusa podstaklo raspoloženje među preduzećima poput onih u turizmu, pomažući Nikkei-u da poraste za 0,8%.

map 3476649 1280
Azijske akcije su porasle; rast, strah od inflacije proverava dobitke 2

Te zabrinutosti su bile prvenstvene i centralne u Južnoj Koreji, gde je junska inflacija ubrzala najbrži tempo od azijske finansijske krize, što je podstaklo očekivanja da bi centralna banka sledeće nedelje mogla po prvi put da poveća naplatu od 50 baznih poena kako bi ohladila cene.

Centralna banka Australije sastaje se kasnije tokom dana sa analitičarima koji očekuju još jedno povećanje stope od 50 baznih poena kako bi se smanjila galopirajuća inflacija.

Američka tržišta su zatvorena preko noći za praznik četvrtog jula, a fjučersi na američke akcije porasli su u azijskoj trgovini, a S&P500 e-mini fjučersi su porasli za 0,4%.

Na tržištima valuta, dolarski indeks je bio stabilan na 105,7, i dalje u velikoj meri podržan svojim akreditivima za sigurno utočište.

Prinosi američkih trezora su se vratili sa praznika više, sa prinosom na referentne desetogodišnje zapise na 2,9686%, ali nije uspeo da se vrati iznad simboličnog nivoa od 3%.

Fjučersi na naftu Brent porasli su za 0,4% na 113,92 dolara po barelu nakon povećanja od 2,4% u ponedeljak, pošto se očekuje da će štrajk u Norveškoj poremetiti proizvodnju nafte i gasa, podstičući brige o ograničenim snabdevanjima.

Prometno zlato se trgovalo ravno na 1809,2 dolara za uncu, umanjujući gubitke od ponedeljka.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter