POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Azijske akcije u padu, investitori oprezni oko odluke ECB.

Azijsko-pacifičke akcije su uglavnom pale u petak ujutro.
Investitori kalkulišu kada se radi o signalima iz Evropske centralne banke o budućim porastima kamatnih stopa uoči podataka o inflaciji u SAD.

Japanski Nikkei 225 pao je za 1,41% do 22:49 po istočnom vremenu, a južnokorejski KOSPI je pao za 1,08%.
U Australiji, ASX 200 je pao 0,99%
Hongkonški indeks Hang Seng pao je za 0,89%

Nakon što je kineska vlada odgovorila na izveštaj Blumberga, tehnološki giganti koji se nalaze na listi u Hong Kongu su pali, sa njihovim otvaranjem podindeksa za 2,9%.
Akcije Alibaba Group Holding Ltd. koje kotiraju u SAD su pale nakon što je kineska regulatorna Komisija za hartije od vrednosti opovrgla priču Blumberga da će listing fintech dela kompanije biti ponovo pod revizijom.
Šangajski indeks porastao je 0,10%, dok je Šenžen porastao za 0,02%.

Ranije objavljeni podaci pokazuju da se kineska fabrička inflacija u maju ohladila na najsporiji tempo u poslednjih 14 meseci. U maju je indeks proizvođačkih cena (PPI) porastao za 6,4% u odnosu na prethodnu godinu, nakon povećanja od 8,0% u aprilu. Rezultati su bili najniži od marta 2021.
“Zahlađenje” bi se moglo pripisati padu potražnje za čelikom, aluminijumom i drugim industrijskim proizvodima kao rezultat prekida u proizvodnji COVID-19.

U međuvremenu, indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je 2,1% na godišnjem nivou.

cashbox g62b18500c 1280
Azijske akcije u padu, investitori oprezni oko odluke ECB. 2

Da bi ukrotila visoku inflaciju, Evropska centralna banka (ECB) saopštila je u četvrtak da će pripremiti povećanje kamatne stope za četvrtinu poena u julu i veće povećanje na jesen ako inflacija ostane visoka. Inflacija u evrozoni sada prelazi 8%.

Kratkoročni prinosi američkih državnih obveznica su skočili više sa rasprodajom na tržištu obveznica u evrozoni nakon signala ECB o povećanju kamatnih stopa.

ECB je takođe saopštila da će prekinuti kupovinu neto imovine 1. jula 2022.

Sada su investitori pomerili fokus na podatke o inflaciji u SAD, koji treba da budu dostavljeni kasnije tokom dana, za više naznaka o putu povećanja kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter