POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Azijske berze padaju zbog nagoveštaja američke inflacije, Alibaba predvodi gubitke tehnoloških akcija

Većina azijskih akcija je blago pala u ponedeljak dok su tržišta ostala sklonija riziku pre nego što stignu više informacija o američkoj inflaciji i kamatnim stopama. Alibaba je zabeležila značajne gubitke nakon što je iznenađujuće napustio šef njene cloud jedinice.

Hang Seng indeks iz Hong Konga bio je daleko najlošiji među kolegama, s padom od 1,6%, dok su tehnološke akcije s teškim utezima opale. Alibaba Group bila je najveći gubitnik, s gubitkom od preko 3%, nakon što je ovaj e-trgovinski gigant saopštio da će njen odlazeći CEO Daniel Zhang takođe napustiti poziciju izvršnog direktora i predsednika njene cloud jedinice.

Izveštaji medija tokom vikenda takođe su naveli da Alibaba razmatra obustavu planova za kotiranje svojeg lanca supermarketa Freshippo, zbog lošijeg izgleda za procenu vrednosti.

Hong Kong akcije su se trgle sa svojim regionalnim kolegama nakon što je trgovina bila obustavljena u petak zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Nikkei 225 iz Japana pao je za 0,2%, dok je TOPIX bio nepromenjen, dok je guverner Banke Japana, Kazuo Ueda, izjavio da bi banka potencijalno mogla razmotriti odstupanje od negativnih kamatnih stopa, što bi okončalo decenije podrške lokalnim akcijama.

Ueda je rekao za lokalne novine da će BOJ do kraja godine imati dovoljno podataka da utvrdi da li kamatne stope treba da ostanu negativne.

Australijski ASX 200 bio je nepromenjen, podržan optimizmom u vezi sa Kinom, dok su futures za indijski Nifty 50 indeks ukazivali na blago negativno otvaranje. Južnokorejski KOSPI je porastao za 0,2%, podržan oporavkom lokalnih tehnoloških akcija nakon nedavnih gubitaka.

Skok prinosa na američke trezorske zapise, u očekivanju ključnih podataka o inflaciji koji stižu kasnije ove nedelje, još je pritisnuo većinu azijskih tehnoloških akcija. Regionalne akcije takođe su trpele potencijalno eskaliranje trgovinskog rata između SAD-a i Kine, jer je Peking zabranio vladinim zvaničnicima upotrebu iPhone uređaja kompanije Apple Inc.

Kineske akcije rastu kako se inflacija poboljšava

Kineske akcije su bile izuzetak među svojim kolegama u ponedeljak, jer su podaci objavljeni tokom vikenda pokazali neko poboljšanje u deflacionom trendu zemlje. CSI 300 indeks iz Šangaja i Shenzhen CSI 300 indeks porasli su za 0,2% i 0,4%, redom, kako su podaci objavljeni u subotu pokazali da je inflacija potrošačkih cena porasla u avgustu nakon opadanja u prethodnom mesecu.

Međutim, inflacija proizvođačkih cena je ostala u kontrakciji, iako sporijeg tempa u odnosu na prethodni mesec.

Poboljšani podaci o inflaciji pratili su nove stimulativne mere kineske vlade, posebno dalje popuštanje ograničenja na tržištu nekretnina.

Međutim, kineske akcije su i dalje uglavnom trgovane negativno tokom godine, suočavajući se sa sve većim zabrinutostima zbog usporenja ekonomije u zemlji. Iako su nedavni podaci pokazali neke znakove poboljšanja, kineski sektor proizvodnje i dalje je pod pritiskom usled smanjene tražnje, dok je aktivnost u sektoru usluga takođe opadala.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter