POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bafetov Berkshire Hathaway kupio još 5,99 miliona akcija Occidental-a

Berkshire Hathaway Inc Vorena Bafeta kupio je još 5,99 miliona akcija Occidental Petroleum Corp , povećavši svoj udeo na 20,9% nakon što su akcije naftne kompanije izgubile oko petinu svoje vrednosti za manje od mesec dana.

Kupovine su obavljene između 26. i 28. septembra i koštale su oko 352 miliona dolara, navodi Berkšir u regulatornom podnesku u sredu.

Nakon kupovine, Berkshire sada poseduje oko 194,4 miliona akcija Occidental-a u vrednosti od približno 11,9 milijardi dolara, na osnovu zaključne cene Occidental-a u sredu od 61,41 dolara.

Berkshire je prošao sedam nedelja od poslednje kupovine akcija Occidental-a, čime je njegov udeo prešao 20%.

Cena akcija naftne kompanije sa sedištem u Hjustonu je kasnije porasla, dostigavši maksimum od 77,11 dolara 29. avgusta, pre nego što je pala usred šire slabosti na američkim tržištima kapitala.
Berkshire je plaćao od visokih 50-ih do niskih 60-ih po akciji u ovonedeljnim kupovinama.

Cena akcija Occidentala se više nego udvostručila ove godine, zahvaljujući rastu cena nafte nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Berkširov udeo bi omogućio Bafetovoj Omahi, u Nebraski, da prijavi svoj proporcionalni udeo u zaradi Occidental-a sa sopstvenim operativnim rezultatima, kroz takozvanu metodu udela u računovodstvu.

U avgustu je američki energetski regulator dao Berkširu dozvolu da kupi do 50% običnih akcija kompanije Occidental.

Berkshire takođe poseduje 10 milijardi dolara prioritetnih akcija Occidental-a, što generiše 800 miliona dolara godišnje dividende.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter